Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 20 μετοχές με το μεγαλύτερο momentum

Μετά από έξι ανοδικές εβδομάδες στο ΧΑ, οι αγοραστές δείχνουν να αποκτούν προβάδισμα. Ποιες μετοχές κινούνται πάνω από τους Κινητούς Μέσους Όρους. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Το μεγάλο στοίχημα για τράπεζες.

Οι 20 μετοχές με το μεγαλύτερο momentum
H διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 625 μονάδες γίνεται με εγχώριες δυνάμεις αποκλειστικά, αφού οι ξένοι επενδυτές πραγματοποίησαν μόλις το 1/3 των συνολικών συναλλαγών τον Ιούλιο, ενώ και για τον Αύγουστο η εικόνα πρέπει να ήταν παρόμοια.

Οι Έλληνες φαίνεται πως δειλά-δειλά ανοίγουν θέσεις αγοράς σε μετοχές, με αβέβαια κίνητρα για την ώρα, αφού είτε μπορεί να αγοράζουν μετοχές για τα παιδιά τους (όπως ακούγεται πολύ συχνά τελευταία) είτε απλώς τοποθετούνται προσδοκώντας μερίδιο στα κέρδη από την άνοδο τιμών που λαμβάνει χώρα εδώ και λίγο καιρό. Πάντως την ίδια χρονική στιγμή, οι ξένοι brokers συνεχίζουν να διατηρούν ουσιαστικά αμετάβλητη την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές, ελαφρώς πάνω από το 51%.

Με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 25 δισ. ευρώ, είναι πολύ εύκολο οι κινήσεις της αγοράς να χειραγωγηθούν προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ωστόσο φαίνεται οι αγοραστές να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα και να έχουν θέσει σε ανοδική τροχιά το Χ.Α.

Η τεχνική εικόνα

Καθαρά τεχνικά, όσο η αγορά διατηρείται πάνω από τις 625 μονάδες, ήταν πολύ πιθανό ο Δείκτης να κινηθεί προς την περιοχή των 680 - 690 μονάδων, ενώ στην περίπτωση αρνητικής εξέλιξης, οι 580 μονάδες αναμένεται να δοκιμαστούν εκ νέου ως στήριξη.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται κοντά στις 690 μονάδες, οπότε πλησιάζει σε απόσταση βολής από την πολύ ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών, στις 704 μονάδες ή περίπου απόσταση 3%. Αντίθετα, ο FTSE/ASE-20 κινείται γύρω από τις 240 μονάδες, ενώ ο Εκθετικός Κινητός Μέσος Όρος (ΕΚΜΟ) των 200 ημερών διαμορφώνεται στις 275 μονάδες και η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προσεγγίζει το 15%. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκεται περίπου 8% χαμηλότερα από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών του.

Το στοιχείο το οποίο επίσης ενδυναμώνει τη θετική εικόνα στο Χ.Α. και δημιουργεί καλή εντύπωση είναι ότι αρκετές μετοχές, με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, κινούνται σε τιμές ανώτερες του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών.

Εκτός από την Jumbo, τον ΟΠΑΠ, την Εθνική Τράπεζα, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τη Motor Oil, τη Folli Follie Group, τη Μυτιληναίος, την Τράπεζα Πειραιώς και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι οποίες είναι ήδη σε ανοδική τροχιά και πάνω από τον ΕΚΜΟ 30 ημερών, άλλες 8 μετοχές που δεν συμμετέχουν στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται πάνω από τον ΕΚΜΟ 30 ημερών και δείχνουν να είναι σε ανοδικό momentum.

Οι τίτλοι των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΑΓΕΤ Ηρακλής, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank Properties και ΕΥΔΑΠ βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά και σε επίπεδα ανώτερα από τον ΕΚΜΟ των 30 ημερών.

• Η Jumbo κινείται πάνω από 20% υψηλότερα από τον ΕΚΜΟ 30 ημερών, ενώ η μέση αξία συναλλαγών είναι 200.000 ευρώ ημερησίως και κινείται στα υψηλά των 52 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα 12μήνου 2011-2012 ήταν ανθεκτικά, ενώ για το επόμενο έτος εκτιμώνται κέρδη 70 εκατ. ευρώ.

• Για τη Folli Follie Group επίσης τα αποτελέσματα εξαμήνου ήταν θετικά με κέρδη στα 52,5 εκατ. ευρώ και την τιμή στο ταμπλό σε θετική τροχιά και κίνηση 20% υψηλότερα από τον ΕΚΜΟ 30 ημερών. Η τιμή απέχει ακόμα αισθητά από το υψηλό 52 εβδομάδων στα 8,63 ευρώ.

• Τόσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από τον ΕΚΜΟ των 30 ημερών, ενώ η δεύτερη σημείωσε πολύ καλά αποτελέσματα στο εξάμηνο του έτους.

• Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ κινούνται κατά μέσο όρο 10% υψηλότερα από τους κινητούς μέσους 30 ημερών, ενώ οι αποδόσεις τους στο τελευταίο τρίμηνο είναι θετικές και ανώτερες από την πορεία της αγοράς, που σημειώνει κέρδη 30%.

• Οι μετοχές της ΕΧΑΕ και της Frigoglass κινούνται με 11% και 9% πάνω από τους ΕΚΜΟ 30 ημερών. Η πρώτη βρίσκεται σε απόσταση βολής από τα υψηλά δωδεκαμήνου, ενώ η Frigoglass απέχει ακόμα.

• Πιθανότατα το μεγάλο στοίχημα για την πορεία της αγοράς θα παιχτεί στον δείκτη των τραπεζών, ο οποίος δεν συμμετέχει ενεργά στην ανοδική κίνηση της αγοράς από τον Ιούλιο και κινείται μόλις 3% πάνω από τον ΕΚΜΟ 30 ημερών. Ο δείκτης των τραπεζών, παρά την άνοδο της πλειονότητας των μετοχών, εξακολουθεί να απέχει 50% από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών του και αυτό μπορεί να ερμηνευτεί διττά: η άνοδος που παρατηρείται είτε έχει ακόμα πολύ δρόμο είτε είναι απλώς μια παρένθεση στην πτωτική κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v