Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δύσκολη εξίσωση» παραμένει η αξιολόγηση

Ο ρόλος του ΔΝΤ και τα σενάρια καθυστερήσεων λόγω... Τραμπ, το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα (μη) νέα μέτρα και οι παροχές αποτέλεσαν το μενού στο γεύμα Τσιπρα-Μέρκελ. «Ανοικτό το παιχνίδι» εκτιμά η ελληνική πλευρά.

«Δύσκολη εξίσωση» παραμένει η αξιολόγηση

Ο Αλέξης Τσιπρας δεν έφυγε με χαμόγελο ανακούφισης από την Καγκελαρία, αλλά δεν πήρε και σήμα ότι ...the game is over, όπως οι προκάτοχοί του στην μνημονιακή εξαετία.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, η Άγκελα Μέρκελ έδειξε διατεθειμένη να βρεθεί λύση, με το «αλλά» των δύσκολων συμβιβασμών να αιωρείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο τμήμα της συζήτησης, που διήρκεσε συνολικά μιάμισι ώρα, αφορούσε στην οικονομική κατάσταση και στην πορεία του προγράμματος - μάλιστα μπήκαν κατ΄ ευθείαν ...στο ψητό, αφήνοντας τα άλλα θέματα για τη συνέχεια.

Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να έθεσε θέμα αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και να εισέπραξε την κατηγορηματική άρνηση της κ.Μέρκελ.

Ο ρόλος του Ταμείου ωστόσο συζητήθηκε, όπως προκύπτει από την επισήμανση (των πηγών) ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης, στο τεχνικό της μέρος, δεν συνδέεται με το εάν και πώς θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Το ενδεχόμενο να συνδεθεί θορυβεί το Μαξίμου, καθώς εάν το Ταμείο μεταθέσει τις αποφάσεις του για τον Μάρτιο προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα θα έχει χάσει το καθοριστικό πρώτο τρίμηνο του 2017

«Δύσκολη η εξίσωση»

Ο κ. Τσιπρας επέμεινε στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση σύντομα (σ.σ. μέσα στον Ιανουάριο) για να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και να διαμορφωθεί επενδυτικό κλίμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέπτυξε στην καγκελάριο τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν να νομοθετηθούν προκαταβολικά νέα μέτρα (και δη, ύψους 4,2 δις ευρώ), ενώ φέρεται να παρέθεσε δεσμευτικές εναλλακτικές - για παράδειγμα την παράταση του «κόφτη».

Το «κλίμα κατανόησης» που, όπως μεταφέρθηκε από ελληνική πηγή, εκφράστηκε στην ανάγκη «να λυθεί η δύσκολη αυτή εξίσωση», παραπέμπει στη διαπίστωση ότι για το κλείσιμο της αξιολόγησης... υπάρχει ακόμα δρόμος.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Τσιπρας έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, με βασικό επιχείρημα ότι πρόκειται για «εφάπαξ» βοήθημα που δεν βάζει από το παράθυρο την επιστροφή της 13ης σύνταξης και στηρίχθηκε στην υπεραπόδοση των εσόδων - κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα για να γίνει η σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κ.Μέρκελ ζήτησε στοιχεία («με πολλές λεπτομέρειες») και, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, δεν «συνέστησε» την ακύρωση της κίνησης.

Από ελληνικής πλευράς διαψεύδεται, επίσης, ότι η κ. Μέρκελ εξέφρασε έντονη ενόχληση για τις ιδιαίτερα επικριτικές αναφορές κυβερνητικών στελεχών στον Β. Σόιμπλε και ότι είπε στον πρωθυπουργό «όποιος χτυπάει τον Σόιμπλε χτυπάει εμένα»...

* Για το προσφυγικό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να επιταχυνθεί η διαδικασία των επαναπροωθήσεων, αλλά «δεν διαφώνησε» στην παρατήρηση του πρωθυπουργού ότι η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί στο ζήτημα της μετεγκατάστασης.

Ο κ. Τσιπρας θα παραμείνει και σήμερα στο Βερολίνο, καθώς θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v