Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: «Γιατί δεν δεσμευόμαστε για τα νέα μέτρα»

«Δεν χάνεται η χώρα για τρεις εβδομάδες προεκλογικής περιόδου», αναφέρουν κομματικές πηγές. Η συμφωνία και τα... ενδοκυβερνητικά προβλήματα. Πώς τοποθετούνται ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

ΝΔ: «Γιατί δεν δεσμευόμαστε για τα νέα μέτρα»

Ήταν 15 Φεβρουαρίου του 2012, όταν επί κυβέρνησης Παπαδήμου ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έστελνε επιστολή-δέσμευση προς τους δανειστές ότι η παράταξή του, εφόσον κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, θα παρέμενε «προσηλωμένη στους στόχους και στις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και στη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία».

Πέντε χρόνια μετά, κάποιοι βλέπουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται, ύστερα και από τις χθεσινές παρεμβάσεις των Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφορικά με δέσμευση και της αντιπολίτευσης για τα μέτρα της επικείμενης νέας συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2018.

Και μπορεί κύκλοι του ΔΝΤ να διέψευσαν άμεσα τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι ο Γερμανός συνάδελφός του επανήλθε μιλώντας για «αποδοχή» των μελλοντικών μέτρων από την αντιπολίτευση, αν μη τι άλλο, κινεί υποψίες.

Η ΝΔ πάντως διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι στήριξη στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει, κατηγορεί την κυβέρνηση για παρασκηνιακές διεργασίες στο εξωτερικό και αντιπροτείνει την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει ότι «η όποια συμφωνία υπάρχει, δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο δεν συμφωνούμε με αυτήν, θα την αλλάξουμε και θα εφαρμόσουμε το δικό μας, διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Η ίδια πηγή διαμηνύει ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα», ενώ στο ερώτημα τι θα πράξει εάν η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακυβεύεται το μέλλον της, απαντά: «Σήμερα υπάρχει και πρόγραμμα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λένε συνεχώς ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι συμπαγείς. Ας τα ψηφίσουν. Δικά τους τα μέτρα, δικό τους και το πρόβλημα. Εάν δεν μπορούν, ας πάμε σε εκλογές. Δεν χάνεται η χώρα για τρεις εβδομάδες προεκλογικής περιόδου, όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν», σημειώνει.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ότι από την αρχή η θέση τους είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τη θέση της κυβέρνησης. «Πρέπει να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο», αναφέρει η οδός Πειραιώς, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει «γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του, ζητούνται από τη χώρα».

Παράλληλα, στο γαλάζιο επιτελείο βλέπουν ενδοκυβερνητικά προβλήματα ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή, ωστόσο δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν «δεκανίκι» του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης, η ΝΔ διαπιστώνει το πρόβλημα να διογκώνεται όσο καθυστερεί η ολοκλήρωσή της. «Άλλη μια φορά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», δήλωσε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγορώντας τη συγκυβέρνηση ότι «προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά δείχνει, εδώ και καιρό, να ξεχνά ότι ο χρόνος είναι χρήμα... Οι δικαιολογίες για την αποτυχία της δεν έχουν καμία σημασία. Το αποτέλεσμα μετράει», σημείωσε.

«Ας παραιτηθούν»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δηλώνει ανένδοτη σχετικά με τη στήριξη του νέου «λογαριασμού» που βρίσκεται προ των πυλών. «Ας μην ψάχνουν για συνένοχους. Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν κι αν έχουν αϋπνίες ας παραιτηθούν», τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Συνομιλητής της Φώφης Γεννηματά σχολίαζε χθες ότι «το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποφασίσει ότι θα κάνει τη μνημονιακή στροφή και δεν είχε πρόβλημα να υπογράψει την επιστολή προς τους δανειστές. Τώρα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, παρά μόνο μετά από εκλογές. Σήμερα, υπάρχει το επιχείρημα για όποιον δεν ενδίδει στις πιέσεις, να ζητήσει την προσφυγή στις κάλπες και ο λαός ας αποφασίσει για τα περαιτέρω». Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, πάντως, αποδίδει την παρέμβαση Σόιμπλε σε εσωτερικούς και προεκλογικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι δέχτηκαν τα «εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, για τα οποία δεν αρκεί η υπερφορολόγηση. Γι' αυτό ετοιμάζουν επιδρομή σε όλους ανεξαίρετα τους μισθούς και τις συντάξεις. Και προφανώς εμείς είμαστε απέναντι», σημειώνουν.

Αλλά και στο Ποτάμι, επικαλούμενοι το Σύνταγμα, υπενθυμίζουν ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, ψηφοφορίες στη Βουλή και έγκριση των μέτρων». Επαναλαμβάνουν ότι «υπάρχει συνέχεια του κράτους» και χαρακτηρίζουν «αυτονόητο ότι η υπογραφή μιας κυβέρνησης δεσμεύει το κράτος». Ωστόσο, όπως λένε, «αυτό δεν σημαίνει πως θα ψηφίσουμε ό,τι μέτρα φέρει η κυβέρνηση» και δεν αποκλείουν καθόλου την περίπτωση εκλογών.

«Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση, αν θα διαπραγματευτεί ή αν θα σκίσει τα μνημόνια, είναι άλλο θέμα», αναφέρει συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη. Προσθέτει ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ανάγκη σύστασης μιας «εθνικής επιτροπής διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευτεί μόνη της. Ας ψηφίσουν και μόνοι τους τώρα», σημειώνει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v