Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοβουλία κινήσεων επιδιώκει η ΝΔ

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε άμεσες ελαφρύνσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ. Η προσέγγιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και η στάση στην ψηφοφορία στη Βουλή. Ποια τα μηνύματα, με αφορμή την κόντρα με τον Ιβάν Σαββίδη.

Πρωτοβουλία κινήσεων επιδιώκει η ΝΔ

Η χθεσινή δημόσια πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό να προβεί άμεσα σε ελαφρύνσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα δεν ήταν τυχαία, ούτε μεμονωμένη κίνηση.

Εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο του προέδρου της ΝΔ να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι του Αλέξη Τσίπρα προωθώντας τη δική του ατζέντα και οριστικοποιήθηκε ως απόφαση σε σύσκεψη στην οδό Πειραιώς χθες το πρωί.

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας και με δεδομένη την πίεση προς τη ΝΔ για την καταψήφιση των αντιμέτρων που θα φέρει χωριστά από τα μέτρα η κυβέρνηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της τηλεοπτικής συνέντευξής του στον Alpha, θέλησε να κάνει ρελάνς με τη δική του πρόταση.  Μέρος από το πλεόνασμα να επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία με τέσσερα μέτρα: όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση του φόρου στο κρασί και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Εμείς δεν λέμε στον κ. Τσίπρα να κάνει παροχές, του λέμε να μειώσει τους φόρους. Το υφιστάμενο  πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση και όχι επειδή αναπτύσσεται η οικονομία. Και του λέμε δώσε ένα μέρος από αυτό, διορθώνοντας στο ελάχιστο κάποιες από τις αδικίες που έχεις κάνει», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο ήδη η κυβέρνηση απηύθυνε το ερώτημα, γιατί με την ίδια λογική, «τον Δεκέμβριο δεν ψήφισε τα 620 εκατομμύρια ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους».  

Επιδίωξη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να προβάλλει στην κοινωνία κάποιες από τις θετικές δικές του προτάσεις για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, προσεγγίζοντας μάλιστα συγκεκριμένες μεγάλες κοινωνικές ομάδες, όπως τους αγρότες και τη μέση αστική οικογένεια, που μπορούν να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. «Παρά το νέο μνημόνιο, εμείς έχουμε λύσεις και τις προτείνουμε», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει, σε συνάρτηση και με την αλλαγή των όρων του προγράμματος, όπως δεσμεύεται να κάνει κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Πολιτική εξαπάτηση»

Ενόψει και της μάχης της Βουλής, όπου τα κόμματα θα κληθούν να ψηφίσουν για τη συμφωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτος, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αντίθετος στο πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων. «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα γιατί είναι το κόστος που έφερε ο κ. Τσίπρας στην οικονομία. Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν πετύχουμε υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, δηλαδή πλεόνασμα της τάξης του 5,5%. Επιπλέον τα αντίμετρα δεν ωφελούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα. Μιλάμε για μία μεγάλη προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης. Ο κ. Τσίπρας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. και φέρνει ένα φερετζέ με τα αντίμετρα που ποτέ δεν θα εφαρμοστούν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στις πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ συμπεριλαμβάνεται και η απόφασή του να ανοίξει «μέτωπο» με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. «Δεν ψάχνω για καβγά και δεν είναι δουλειά μου να αντιδικώ με κανέναν επιχειρηματία, αλλά δεν θα δεχθώ εκβιασμούς και νέα διαπλοκή», απάντησε σε σχετικό ερώτημα, διαμηνύοντας πως «δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή στη χώρα. Δεν θέλω μία χώρα όπου ένας επενδυτής να αισθάνεται ότι χρειάζεται να έχει ομάδα ή ΜΜΕ».

Πάντως, μέσω αυτής της υπόθεσης, φρόντισε να στείλει και ένα εσωκοκομματικό μήνυμα προς τους βουλευτές του -κυρίως της Βορείου Ελλάδος-, όπου έχει τα περισσότερα ερείσματα ο κ. Σαββίδης. «Υπάρχει μία κεντρική γραμμή. Δεν δέχομαι αποκλίσεις από αυτή τη γραμμή και αυτή η γραμμή περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές», ανέφερε, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους και προφανώς κάποιους εκ των γαλάζιων βουλευτών σε αρκετά δύσκολη θέση, ιδίως στην περίπτωση που η κόντρα έχει και συνέχεια. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v