Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με όπλο το ΔΝΤ επιτίθεται η ΝΔ

Πως σχολιάζει το γαλάζιο οικονομικό επιτελείο την έκθεση του Ταμείου. Επιμονή στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. «Βγήκαμε αλώβητοι», λένε στην ΝΔ με αφορμή την ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου.

Με όπλο το ΔΝΤ επιτίθεται η ΝΔ

Η ετήσια έκθεση του Δ.Ν.Τ. για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί την αφορμή για νέα σκληρή επίθεση της ΝΔ προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων αλλά και νωρίτερα με τις διαρροές που είχαν ήδη κυκλοφορήσει, μελέτησε εξονυχιστικά τις διαπιστώσεις και τις προβλέψεις του Ταμείου και ήδη, από τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις των γαλάζιων στελεχών, αποτυπώθηκε το αντιπολιτευτικό στίγμα που θα ακολουθηθεί. Τόσο ο Στέλιος Πέτσας, Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με δηλώσεις τους, απηύθυναν δριμύ κατηγορώ στους κυβερνητικούς εταίρους για την εφαρμοζόμενη πολιτική και στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν στο γαλάζιο στρατόπεδο και κατά το επόμενο διάστημα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς και αδυναμία εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, με αποτέλεσμα την «φθίνουσα στασιμότητα» και την «αναιμική ανάπτυξη», όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Μέσω αυτού του κλίματος, εξάλλου, δεν χάνουν την ευκαιρία να επαναλάβουν το αίτημά τους για πολιτική αλλαγή στον τόπο, αφού -όπως υποστηρίζουν- μόνο με μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο τόπος θα πάρει το δρόμο της κανονικότητας, με λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, βάσει του σχεδίου της ΝΔ.

Η ελληνική οικονομία, λένε στη ΝΔ, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και επί της ουσίας είναι η «αρνητική έκπληξη» της έκθεσης σε σχέση με τα υπόλοιπα αναπτυγμένα κράτη.

«Η πικρή αλήθεια»

Σύμφωνα και με τις τωρινές προβλέψεις του ΔΝΤ, κατά τον κ. Πέτσα, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2018 θα φτάσει τα μόλις 187 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα έχασε αυτά τα 30 δισ. ευρώ εισοδήματος (ΑΕΠ) -όπως λέει- «όχι γιατί συνέβη κάποια οικονομική κρίση διεθνώς, όχι γιατί συνέβη κάτι πέραν από τις δυνάμεις και τον έλεγχό της, αλλά επειδή η ίδια το προκάλεσε! Εξέλεξε τον Ιανουάριο 2015 μια κυβέρνηση όχι για να χτίσει πάνω στις θυσίες των Ελλήνων που προηγήθηκαν την περίοδο 2010-2014, αλλά για να τις γκρεμίσει. Αυτή είναι η πικρή, αλλά μόνη, αλήθεια», σημειώνει, ενώ αναφερόμενος στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονταν το 2014 και που θα έφερναν το ΑΕΠ της χώρας στα 217 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, σημειώνει ότι «δεν ήταν αισιόδοξοι. Αντίθετα, αυτές οι προβλέψεις ήταν μάλλον συντηρητικές γιατί το διεθνές περιβάλλον, χάρη και στη μεγάλη πτώση (υποδιπλασιασμός στην ουσία) των τιμών του πετρελαίου, αποδείχθηκε πολύ καλύτερο τελικά από ότι τότε προβλεπόταν».

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση από την παρουσία του κόμματος στη Βουλή αλλά και την ψηφοφορία για την αλλαγή φύλου. «Βγήκαμε αλώβητοι από τη μάχη, ισχυροί, χωρίς κανένα απολύτως εσωτερικό πρόβλημα», αναφέρει στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, συνεχίζει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «βγήκε βαριά τραυματισμένη από την συγκεκριμένη δοκιμασία, Οι θέσεις της είναι σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αποδρομή και το μόνο που τους κρατάει είναι η καρέκλα», εκτιμά, υποστηρίζοντας πως το άρθρο 3, το οποίο ήταν και ο πυρήνας του επίμαχου νομοσχεδίου, στην ουσία καταψηφίστηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v