Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πιο κοντά» Αθήνα-Σκόπια αλλά το erga omnes εκκρεμεί

Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα μείωσε την απόσταση αλλά δεν οδήγησε στο «μεγάλο βήμα» που περίμεναν οι δύο πλευρές. Η Αθήνα επιμένει στη μείζονα προϋπόθεση της αλλαγής του Συντάγματος.

«Πιο κοντά» Αθήνα-Σκόπια αλλά το erga omnes εκκρεμεί

Η Οχρίδα έφερε «πιο κοντά» την Αθήνα και τα Σκόπια αλλά το «μεγάλο βήμα» που περίμεναν οι δύο πλευρές δεν έγινε -τουλάχιστον ακόμα. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στο θέρετρο της ΠΓΔΜ οι Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δεν είπε το «ναι» στη μείζονα προϋπόθεση που θέτει η ελληνική πλευρά για επίλυση του ονοματολογικού: στο erga omnes (ονομασία για ενιαία χρήση) και, άρα, στην αλλαγή του Συντάγματος που ορίζει ως όνομα της χώρας το «Μακεδονία». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, δεν την απέρριψε ευθέως και επισήμως, κάτι που θα σήμαινε το τέλος των πολύμηνων συζητήσεων.

Το ερώτημα που παραμένει προς απάντηση είναι προς τα πού γέρνει η ζυγαριά. Εάν δηλαδή η (επίσημη) ασάφεια προκρίνεται σ' αυτή τη φάση από τα Σκόπια για λόγους εσωτερικής διαχείρισης της αποδοχής του erga omnes ή εάν αυτή η αποδοχή θεωρείται «αδύνατη», οπότε η ηγεσία της γείτονος θα ανασύρει το χαρτί του blame game για το (τυχόν) ναυάγιο.

Η ελληνική πλευρά «δείχνει» προς την πρώτη εκδοχή, όπως φανέρωσαν οι αναφορές του (χαμογελαστού) Νίκου Κοτζιά δίπλα στον (μάλλον σκυθρωπό) Νικόλα Ντιμιτρόφ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων μετά τη συνάντησή τους. «Όσο πιο κοντά ερχόμαστε τόσο λιγοστεύουν τα προς συζήτηση θέματα, μόνο που αυτά είναι και τα πιο δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας για τα «θετικά βήματα» που έγιναν σήμερα.

«Τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα βρήκαμε μπροστά μας κι εγώ και ο Νικόλα, όμως άλλοι τα δημιούργησαν σε άλλες εποχές», πρόσθεσε, για να καταλήξει με την αισιόδοξη επισήμανση: «Να κάνουμε εύκολα τα δύσκολα, αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας».

Από τις δηλώσεις του κ.Δημητρόφ ξεχωρίζει η αναφορά του στον «αλυτρωτισμό και των δύο πλευρών», χωρίς να διευκρινίσει ποιες είναι η αλυτρωτικές τάσεις της Ελλάδας.

Κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα αλυτρωτικού στοιχείου που απορρέει, πλην του Συντάγματος, και από τα σχολικά βιβλία (αναφορές, χάρτες). Η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν διαφώνησε, αλλά ζήτησε να διερευνηθούν και τα ελληνικά σχολικά βιβλία. «Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό διότι τα δικά μας βιβλία δεν διακατέχονται από αλυτρωτικές βλέψεις», αναφέρει κυβερνητική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v