Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία»

Είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε προ ουσιαστικής λύσης για το χρέος, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αθλιες οι φήμες περί «συνδιαλλαγής» για το χρέος. Ο Κ. Μητσοτάκης υπεύθυνος για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ.

«Θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία»

H συμφωνία των Πρεσπών βρίσκει τη διεθνή κοινότητα δίπλα στις δύο χώρες, ενώ για την κυβέρνηση αποτελεί πράξη ευθύνης και πατριωτισμού, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, όσοι στις δύο χώρες αντιτίθενται, αγνοούν την ιστορική τους ευθύνη και προσπαθούν να παίξουν το χαρτί του διχασμού ανάμεσα σε δήθεν «πατριώτες» και δήθεν «προδότες».

Όπως τόνισε, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει την εθνικιστική στροφή του κόμματος, ενώ συνέδεσε τα όσα έγιναν στα Γιαννιτσά με τον Στ. Κοντονή και τη Θ. Τζάκρη με τις επιθέσεις στον Γ. Μπουτάρη.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ», τόνισε. «Ο ίδιος είχε πει ότι "δεν θα διχάσει τους Ελληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς", αλλά ο ίδιος υιοθέτησε την εθνικιστική ρητορική του VMRO».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η Συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή θα κυρωθεί με ευρεία πλειοψηφία. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα να ζητηθεί ψήφος από 180 βουλευτές, ενώ δεν υπάρχει και τέτοια συνταγματική επιταγή. 

Ξεκαθάρισε ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή και εφόσον οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν και εφόσον τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός «θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».

Η οικονομία

Σε ό,τι αφορά το Eurogroup μίλησε για ιστορική συνεδρίαση και εκτίμησε ότι θα υπάρξει απόφαση για τον μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας (σ.σ. επικαλούμενος το κείμενο που διέρρευσε, δήλωσε ότι διαψεύδονται κατηγορηματικά όσοι μιλούν για τέταρτο μνημόνιο καθώς δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα), αλλά και για το χρέος επί του οποίου θα τεθεί ανώτατο όριο πληρωμής στο 15% του ΑΕΠ.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε προ ουσιαστικής λύσης, που θα είναι πειστική για τις αγορές», τόνισε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «άθλιες» τις φήμες ότι υπήρξε συνδιαλλαγή για το θέμα του χρέους με το θέμα της πΓΔΜ. «Περάσαμε στο σύμπαν του παραλογισμού», τόνισε, ενώ διέψευσε και πιθανά σενάρια συσχέτισης με το προσφυγικό.

Το προσφυγικό

Αναφορικά με το προσφυγικό και την απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει μίνι Σύνοδο Κορυφής για το θέμα την Κυριακή και την πιθανότητα να ζητηθούν παραχωρήσεις από τις χώρες του Νότου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κατατεθειμένη πρόταση. Οποια πρόταση υπάρξει, θα εξεταστεί από την Ελλάδα, σημείωσε.

«Η συνάντηση δεν προκαλείται από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς θα μετέχουμε ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v