Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από Μέρκελ και αναμονή για Καμμένο

«Καθαρές λύσεις» θα ζητήσει ο Α. Τσίπρας από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Αλλιώς «πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και απόψε». Η πλειοψηφία των 151. Προσεκτική αλλά αυστηρή απάντηση Μέρκελ προς Μητσοτάκη για τα περί «ανταλλαγής» του Μακεδονικού.

Στήριξη από Μέρκελ και αναμονή για Καμμένο

Ημέρα εξελίξεων και αποφάσεων η σημερινή καθώς ο Πάνος Καμμένος θα κάνει τις επιλογές του και ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στις αποφάσεις του.

O υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος (ακόμη) έδειξε ότι θα προτιμούσε να παίξει καθυστέρηση, δηλώνοντας το πρωί στη Βουλή ότι δεν είναι απερχόμενος υπουργός και δεν τελεί υπό παραίτηση.

Το γεγονός ότι το είπε σε συζήτηση για τα F16 (όπου η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το timing, καθώς ο αρμόδιος υπουργός είναι απερχόμενος) μπορεί να εκληφθεί και ως «αυτονόητη απάντηση» προκειμένου να συνεχισθεί η συνεδρίαση. Συνεργάτης του, πάντως, έλεγε από χθες το βράδυ πως ο κ. Καμμένος δεν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στα Σκόπια, η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.

Μέρκελ για (και με) Μητσοτάκη

Την ώρα που ο (πρώην...) κυβερνητικός εταίρος θα συσκέπτεται με τους βουλευτές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ. Πέραν της στήριξης που έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο (σ.σ. χωρίς καν αυστηρές συστάσεις για τήρηση των μεταρρυθμίσεων), το Μαξίμου εκτίμησε ως ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά της στη στάση που τηρεί ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατ' αρχάς, προκάλεσε αίσθηση ότι η περίφημη ερώτηση για την καταγγελία του αρχηγού της ΝΔ, ότι ο κ. Τσίπρας «αντήλλαξε» το Μακεδονικό με τις συντάξεις, έγινε στην κα Μέρκελ από δημοσιογράφο γερμανικού μέσου ενημέρωσης -και μάλιστα με ονομαστική αναφορά στον κ. Μητσοτάκη.

Η απάντηση ικανοποίησε ιδιαίτερα το Μαξίμου και προβλημάτισε μετριοπαθή στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εγώ θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να δώσω μεγαλύτερη αξία στον ρόλο μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει, η λύση, θα είναι προς όφελος της πΓΔΜ, της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Οι αντιπολιτεύσεις οφείλουν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά εδώ υπάρχει ένα εθνικό θέμα».

Η επισήμανση αυτή, πέραν της ιδιαίτερης σημασίας που έχει, δεδομένου ότι η κα Μέρκελ ηγείται της συντηρητικής ευρωομάδας ΕΛΚ στην οποία ανήκει η ΝΔ, εκτιμάται ότι θα βάλει «φρένο» στον κ. Μητσοτάκη να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δηλαδή, να υιοθετήσει εισηγήσεις θερμόαιμων στελεχών του για ακραίες κινήσεις, όπως για παράδειγμα... παραίτηση όλων των βουλευτών του κόμματος, ώστε να υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές.

Το ενδεχόμενο να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση δυσπιστίας κάθε άλλο παρά ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς είναι βέβαιο ότι δεν θα συγκεντρώσει τα 151 «ναι» που απαιτούνται.

«Πάνο, καθαρές λύσεις»

Προς το παρόν, το βλέμμα παραμένει στραμμένο στον κ. Καμμένο. Το χθεσινό μπαράζ δηλώσεων και διαρροών από συνεργάτες του είχε (και) διερευνητικό χαρακτήρα, προκειμένου να εντοπισθούν οι αντοχές του κ. Τσίπρα.

Ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, όμως, αναφέρουν πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει σήμερα».
Αφού επισημαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε προχθές (στην τηλεοπτική του συνέντευξη) καθαρές απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσει την επισημοποίηση του «διαζυγίου» με τους ΑΝΕΛ, εξηγούν:

* Εάν ο κ. Καμμένος ανακοινώσει σήμερα (πριν ή μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) πως αίρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, τότε ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει αμέσως στο Προεδρείο της Βουλής πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα δεσμεύεται από την απόφαση του κ. Καμμένου να αποσύρει από το κυβερνητικό σχήμα όλους όσοι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Δεδομένης της άρνησης τουλάχιστον τριών εξ αυτών να παραιτηθούν από το υπουργικό σχήμα και να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος κινδυνεύει να αποχωρήσει μόνο ο ίδιος και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

* Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει διαρρεύσει (μέσω συνεργατών του) ότι θα άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, θα αποσύρει τους υφυπουργούς του, αλλά θα αφήσει τους βουλευτές του να πράξουν κατά συνείδηση στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ακολουθήσει.

Η εκδοχή αυτή κάθε άλλο παρά ικανοποιεί Μαξίμου και Κουμουνδούρου, με όλα τα κορυφαία στελέχη να τη χαρακτηρίζουν απαξιωτικά και να απαντούν: «Καθαρές λύσεις». Ήτοι, ψήφος εμπιστοσύνης αμέσως, χωρίς καμία δέσμευση απέναντι στον πρώην εταίρο τους.

Το στίγμα, εν προκειμένω, το έδωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ότι σήμερα θα άρουν τη στήριξη στην κυβέρνηση. «Αν ο κ. Καμμένος αλλάξει στάση και επιλέξει να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός, όπως διεμήνυσε, πρόκειται να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το «άμεσα» σημαίνει ακόμα και σήμερα, με τη σχετική τριήμερη διαδικασία στη Βουλή, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία, να ξεκινά ίσως και αύριο.

Στο μείζον ερώτημα εάν θα βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ, οι κυβερνητικοί επιτελείς απαντούν θετικά. Πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζουν σίγουρα στην ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα, στους βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Έλενα Κουντουρά, καθώς και στον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη (σύνολο 150).

Η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα για τον τέταρτο βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη και για τον βουλευτή της Ένωσης Κέντρου Γιάννη Σαρίδη, ενώ φέρεται να υπάρχουν άλλοι δύο βουλευτές, από άλλους χώρους, οι οποίοι προτίθενται (κατά τις επίμονες πληροφορίες) να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v