Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Ο βασιλιάς είναι... γυμνός

Η αποτίμηση της διήμερης συζήτησης στη Βουλή από το γαλάζιο επιτελείο. Η «κυβέρνηση μειοψηφίας» και το «κοινοβουλευτικό παράδοξο». Το πρώτο σχόλιο για τη ρηματική διακοίνωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΝΔ: Ο βασιλιάς είναι... γυμνός

Με ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, σύμφωνα με τη ΝΔ, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η διήμερη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Διαφάνηκε ότι η χώρα διαθέτει πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας», έλεγε αργά το βράδυ στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο», ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίζεται στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε 4 ανεξάρτητους εκ των οποίων οι 3 υπουργοί, καθώς και σε 2 βουλευτές αντιπολιτευόμενου κόμματος, όπως είναι πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Είστε de facto κυβέρνηση μειοψηφίας», τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, με την Πειραιώς να διερωτάται «για πόσο καιρό το Μέγαρο Μαξίμου, σε κάθε νομοσχέδιο που θα θέλει να ψηφίσει, θα εξαρτάται από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης».

Σε αυτό αποδίδουν κομματικές πηγές την προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να «μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας».

Στη ΝΔ διαμηνύουν πως «δεν θα τους επιτρέψουμε να συριζοποιήσουν τις επιτροπές της Βουλής» και δεν αποκλείουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το «κυβερνητικό αδιέξοδο», οι ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «επιτέλους να πέσουν οι μάσκες. Ό,τι τερτίπια και να κάνουν πια, είναι πασιφανές: ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Όσον αφορά τη ρηματική διακοίνωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που έφτασε χθες από τα Σκόπια στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ παρατηρεί: «Παρά τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα, στο κείμενο αναφέρονται ξεκάθαρα οι λέξεις Macedonian People. Ό,τι και να πει η κυβέρνηση, η αλήθεια είναι πως έχει εκχωρήσει στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού τους ως ‘Μακεδόνες’. Μόλις ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή, οποιαδήποτε μειονότητα στη χώρα μας θα έχει το δικαίωμα να ανοίξει μια σχολή διδαχής της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και το κράτος δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει αφού θα έχει αναγνωρίσει αυτή τη γλώσσα».

Ανεση χρόνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε από την κυβέρνηση να «ξεχάσει τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσει άρον άρον την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητά της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτή την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».  

Σχετικά με πιθανή μελλοντική πίεση που ενδεχομένως να δεχθεί η ΝΔ ως κυβέρνηση, εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί με λιγότερους των 151 βουλευτές, στην αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν, προφανώς λόγω και της κρίσιμης συγκυρίας που διανύει η χώρα.

«Θα το δούμε τότε», τονίζει γαλάζιος κοινοβουλευτικός και επικαλείται την «αυτονόητη» θέση του Σταύρου Θεοδωράκη, ότι οι 151 που έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι προφανές πως όλοι τους θα πρέπει και να ψηφίσουν τις Πρέσπες. Σε χθεσινή του συνέντευξη (alpha radio), ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι αν φύγει το Ποτάμι από την ψηφοφορία, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να περάσει και με 150 βουλευτές, αλλά θα υπάρχει τεράστιο θέμα πολιτικής νομιμοποίησης. «Θα είναι πολιτικά φρικώδες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, τονίζοντας ότι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα, «κάθε οπαδός της ενότητας, της λογικής και της προόδου στέλνει στον ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα: Επιτέλους φύγετε». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v