Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά οι 151+ για τις Πρέσπες, κόντρα για το debate

Την ερχόμενη εβδομάδα «η μάχη στη Βουλή» για τη Συμφωνία. Μαξίμου κατά Μητσοτάκη για το «όχι» στο debate με Τσίπρα: «Το βάζει στα πόδια, φοβάται την τετ-α-τετ αντιπαράθεση».

Πιο κοντά οι 151+ για τις Πρέσπες, κόντρα για το debate

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες από το Ποτάμι φέρνει πιο κοντά την άνετη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε να την καταστήσει «ισχυρή εντός κι εκτός της χώρας», όπως τονίζει η κυβέρνηση.

Η απόφαση μιλά μεν για κατά συνείδηση ψήφο, αλλά με βάση όσα είπαν τις τελευταίες δύο ημέρες οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης για τη Συμφωνία και το συμφέρον της χώρας, θεωρείται πολύ δύσκολο η δική τους συνείδηση να επιβάλει αποχή ή «παρών».

Η πλειοψηφία των 151+ μοιάζει πλέον εφικτή, καθώς τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός και άλλος ένας που δεν έχει μιλήσει δημοσίως) σκέφτονται τη θετική ψήφο. Ο Δ. Κρεμαστινός, πάντως, δήλωσε σήμερα πως θα συνταχθεί με την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Μία τέτοια εξέλιξη θα εντείνει τους «ψιθύρους» που θέλουν το πολιτικό σκηνικό να αναδιατάσσεται, με καταλύτη τις Πρέσπες. Ο Πάνος Καμμένος και οι παραμένοντες στους ΑΝΕΛ απομακρύνονται με γοργά βήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου, τα προοδευτικά κελεύσματα του κυβερνώντος κόμματος πυκνώνουν και όλα δείχνουν ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα, η κινούμενη πολιτική άμμος θα αρχίσει να αναδεικνύει νέες συμμαχίες.

Κατά τους σχεδιασμούς, οι συνεδριάσεις στη Βουλή για Συμφωνία θα ξεκινήσουν στις αρχές της εβδομάδας (ακόμα και Δευτέρα), με στόχο να δοθεί άφθονος χρόνος συζήτησης και να γίνει η ψηφοφορία πιθανότατα την Πέμπτη.

Κάποιες φήμες που κυκλοφόρησαν στους διαδρόμους της Βουλής ότι υπάρχουν «σκέψεις» στη ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις για τη Συμφωνία (ώστε να καθυστερήσουν άλλο ένα τριήμερο), δεν φαίνεται να έχουν βάση, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

«Όχι» Μητσοτάκη στο debate

Η κυβέρνηση, δια του εκπρόσωπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, επέμεινε και χθες στο debate Τσίπρα - Μητσοτάκη για τις Πρέσπες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι το αίτημα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δεν ήταν «πυροτέχνημα». Επιβεβαιώθηκαν όμως και οι άλλες πληροφορίες, που έφεραν την Πειραιώς αρνητική: μετά την αμηχανία των πρώτων ωρών, η επίσημη απάντηση ήταν «όχι», με το επιχείρημα ότι οι διακαναλικές αναμετρήσεις των αρχηγών γίνονται αφού προκηρυχθούν εκλογές.

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Η αρχική αμηχανία έφερε και... μπερδέματα, καθώς ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να μη δεχθεί αυτό το debate».

«Θα περιμένει πολύ τα εκλογικά debates»

Η επίσημη απόρριψη από την Πειραιώς επικρίθηκε έντονα από το Μαξίμου, το οποίο κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για τροπή σε φυγή, λόγω φόβου. «Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ-α-τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα», απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών, γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019».

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις ενόψει της μάχης στη Βουλή για τις Πρέσπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v