Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποτίμηση της ΝΔ από τη μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Γιατί η Πειραιώς δηλώνει ικανοποιημένη. Τι καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα. Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους ψηφοφόρους προ των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο και την αυτοδιοίκηση.

Η αποτίμηση της ΝΔ από τη μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Ικανοποιημένο βρήκε το τέλος της χθεσινής μονομαχίας στη Βουλή το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Βγήκε το πραγματικό πρόσωπο του Πολάκη μέσω Τσίπρα», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, αποτιμώντας την άγρια κόντρα των δύο. Επικεντρώνεται ιδίως στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο οποίος -σύμφωνα με την ίδια πηγή- «έχασε την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός εαυτού.

Πρώτη φορά είδαμε αυτή την εικόνα του πρωθυπουργού, η οποία όμως είναι η πραγματική αφού οι μάσκες σιγά σιγά αρχίζουν να πέφτουν», σημειώνει. Προς επίρρωσιν του παραπάνω, η Πειραιώς επικαλείται τον ενικό αριθμό στον οποίο απευθύνθηκε ο κ. Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην επίθεση που εξαπέλυσε λίγο νωρίτερα με απαξιωτικό τρόπο στον Ανδρέα Λοβέρδο. Από την άλλη, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως υποστηρίζει το περιβάλλον του, «είπε τα πράγματα με το όνομά τους, αποδόμησε όλα τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, ο οποίος στριμωγμένος, έχασε ό,τι του είχε απομείνει από το ηθικό πλεονέκτημά του».

Πάντως και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επιτεθεί στον πρωθυπουργό με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και παρόλο που διαμηνύει πως δεν θα τον ακολουθήσει «στην αθλιότητά του», δεν ήταν λίγες οι φορές που χθες καταφέρθηκε με ειρωνικό ύφος εναντίον του κ. Τσίπρα, με τη συζήτηση να έχει επεκταθεί σε όλα τα μείζονα θέματα, αν και ξεκίνησε ως πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να αποδομήσει τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, αντιτείνοντας το δικό του αφήγημα για τη μετεκλογική Ελλάδα. Υπογράμμισε δε τη σημασία των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καλώντας τους ψηφοφόρους να εμπιστευτούν τη ΝΔ.

«Αποφασίζουμε και για ποια Ελλάδα θέλουμε. Είναι η πρώτη ευκαιρία, μετά από πολύ καιρό, να μιλήσει ο ίδιος ο λαός και ο μόνος τρόπος να απαντήσουν οι πολίτες στα ψέματα, στους φόρους, στον διχασμό, στο εθνικό λάθος των Πρεσπών. Να καταδικάσουν μία τετραετία οπισθοδρόμησης, αλλά ταυτόχρονα να δώσουν και το σύνθημα επανεκκίνησης της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευήκοα ώτα

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να βρει ευήκοα ώτα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες: στους «προοδευτικούς» και υπεύθυνους πολίτες, στους ψηφοφόρους άλλων «δημοκρατικών» κομμάτων που αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται ένα κοινό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό, στους αναποφάσιστους και απογοητευμένους από την πολιτική, τους οποίους κάλεσε να πουν «όχι» στην αποχή, αλλά και σε αυτούς που πίστεψαν «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του 2015 και προδόθηκαν. Που μπήκαν στη δίνη ενός ψευδεπίγραφου δημοψηφίσματος, αλλά τώρα θέλουν να προχωρήσουν μπροστά».

Αρνούμενος να αφήσει τον πρωθυπουργό να «αλώσει» τους μικρομεσαίους -στο πλαίσιο της «προοδευτικής συμμαχίας» που οραματίζεται-, ο αρχηγός της ΝΔ διεκδικεί το δικό του μερίδιο από το συγκεκριμένο target group, το οποίο άλλωστε θα καθορίσει και την τελική έκβαση των εκλογικών μαχών. «Η προοδευτική πολιτική», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ενώνει και δεν χωρίζει, αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη ως μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της επιχειρηματικότητας από τη μια και της απασχόλησης από την άλλη. Προστατεύει τους πιο αδύναμους, εγγυάται ασφάλεια και αποτρέπει τη βία. Προάγει το κράτος Δικαίου και μια υπεύθυνη εξωτερική πολιτική. Θέτει το Δημόσιο στην υπηρεσία του πολίτη. Προστατεύει το περιβάλλον και απαιτεί καλή δημόσια Παιδεία και Υγεία για τους πιο αδύναμους. Έτσι εννοούμε εμείς την πρόοδο», τόνισε και έκανε λόγο για «ανάσταση» της μεσαίας τάξης και τη στήριξη μιας νέας «πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v