Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης και χαμηλότεροι τόνοι από Τσίπρα-Μητσοτάκη

Με την επιπλέον ψήφο του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη τα «ναι» έφτασαν τα 153. Σε χαμηλότερους τόνους αλλά σκληρή η αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη για οικονομικό πρόγραμμα, εκλογές και... ελίτ. Οι θέσεις των άλλων αρχηγών.

Ψήφος εμπιστοσύνης και χαμηλότεροι τόνοι από Τσίπρα-Μητσοτάκη

Ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές πήρε η κυβέρνηση, με την τριήμερη συνεδρίαση να γίνεται μέσα σε κλίμα έντασης και με προσωπικές αναφορές. Στην ψηφοφορία της Παρασκευής “διευρύνθηκε” η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς στους 151 προστέθηκαν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) αλλά και ο Γιάννης Σαρίδης. Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο δεν είχε υπάρξει διαγραφή (καθώς αν μείνει με τέσσερις βουλευτές η Ένωση Κεντρώων διαλύεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα).

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιστύλιο της Βουλής μετά το πέρας της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για το εάν η θετική ψήφος εμπιστοσύνης του βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων Γίαννη Σαρίδη συνεπάγεται ενός ακόμα προσώπου στην προοδευτική συμμαχία, ο πρωθυπουργός είπε: «Είχα πει στην πρωτομιλία μου, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένος. Έτσι και έγινε».

 

Την ερχόμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια όλο το πακέτο των ευνοϊκών ρυθμίσεων, που ανακοινώθηκε στο Ζάππειο (π.χ. 13η σύνταξη, μειώσεις σε ΦΠΑ). Επίσης θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και δήμους, που έχει ήδη συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής.

Η κόντρα στη Βουλή 

Μία ανάσα πριν από τις ευρωεκλογές οι δύο “μονομάχοι” στοχεύουν στη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους αλλά και στην προσέλκυση των αναποφάσιστων. Στο πλαίσιο αυτό δίνουν μάχη για να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα και να “παρασύρουν” τους πολιτικούς τους αντιπάλους σε ένα ... εντός έδρας παιχνίδι.

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί η οικονομία, με την κυβέρνηση να εστιάζει στο θετικό πακέτο μέτρων και την αντιπολίτευση να εξαπολύει βέλη για “προεκλογικές” παροχές. Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, με τις κόντρες να μην θυμίζουν πάντως με την πρωτοφανή σύγκρουση της Τετάρτης.

Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι είστε μέρος της ελίτ. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πολιτική σας και το πρόγραμμά σας ευνοούν κατάφωρα τις ελίτ» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Και συνέχισε λέγοντας πως “προσπαθήσατε με κάθε τρόπο να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελλήνων”.

“Προεκλογικό επίδομα” χαρακτήρισε την 13η σύνταξη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ασκώντας έντονη κριτική στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα προέβλεψε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και είπε στον Πρωθυπουργό “τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές”.

Με πυρά προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτηση της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο για την ψήφιση μεταξύ άλλων την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και την αύξηση των συντάξεων.

Την ανάγκη “να κατέβει η παράσταση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας και να ανέβει στο προσκήνιο ο λαός και οι ανάγκες του» επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να “θυμώσουν και να ψηφίσουν”, λέγοντας πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία οξύνουν το κλίμα για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους στην Ολομέλεια υπουργοί της κυβέρνησης εστίασαν στο θετικό πακέτο μέτρων, βάζοντας τα “διλήμματα” της επόμενης ημέρας και εξαπολύοντας πυρά στην αντιπολίτευση για τη ρητορική που αναπτύσσει για προεκλογικές παροχές. Την ίδια στιγμή βουλευτές από την πλευρά της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για το χρόνο παρουσίασης των μέτρων, μιλώντας για “προεκλογικές” παροχές ενώ αναφέρθηκαν και σε ζητήματα ηθικής τάξεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v