Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Τσίπρα και η νέα… ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ

Μεσαία στρώματα και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως οι νέοι, στο επίκεντρο του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Έμμεση πλην σαφής αναφορά στα όσα συνέβησαν στη Βουλή με τις μετατάξεις. Τι σηματοδοτεί η «ομάδα κρούσης» που πλαισίωσε τον κ. Τσίπρα στο πάνελ και ποιος ήταν... η έκπληξη της βραδιάς.

Τα μηνύματα Τσίπρα και η νέα… ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ

Το θετικό αφήγημα για το μέλλον, ο απολογισμός για την τετραετία με δεσμεύσεις για σημαντικές φοροελαφρύνσεις και η επικέντρωση στα εργασιακά, συνθέτουν το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παρουσίασή του στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής χθες σηματοδότησε και τη νέα εικόνα που παρουσιάζει το απερχόμενο, πλέον, κυβερνών κόμμα: αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο πάνελ πλαισιωμένος από μία ομάδα στελεχών-παικτών, στέλνοντας το μήνυμα «πώς και με ποιους» θα πορευτεί μετά τις εκλογές, από όποια θέση τού ορίσουν οι πολίτες.

Ως προς τη σημειολογία της νέας ομάδας: ο Αλέξης Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου είναι η νέα «εικόνα» των νέων «άφθαρτων» στελεχών με συγκροτημένο λόγο και επιτυχημένο έργο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διατηρεί τα καλά ποσοστά δημοφιλίας παρότι... υπουργός Οικονομικών, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συμβολίζει, πλην του θετικού έργου, το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά («είναι η πιο επιτυχημένη μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τσακαλώτος...).

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν η έκπληξη της βραδιάς σε επίπεδο προσώπων: διαδέχθηκε στο βήμα τους υπουργούς, για να παρουσιάσει την κοινωνική πτυχή του προγράμματος (παιδεία, υγεία κ.λπ.), όχι τόσο επειδή «πήγε καλά» στην αναμέτρηση για τον δήμο Αθήνας, όσο εξαιτίας του σημαντικού έργου στο υπουργείο Εργασίας ως υφυπουργός και, κυρίως, ως επικεφαλής του ΣΕΠΕ (σ.σ. επιθεώρηση εργασίας).

Προς το παρόν, η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να αναλάβει κυβερνητική εκπρόσωπος μέχρι τις εκλογές, ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (σ.σ. χθες προλόγισε την παρουσίαση του προγράμματος) θα διεκδικήσει «σταυρό» και θα υποστεί τους περιορισμούς εμφανίσεων που ορίζει η εκλογική νομοθεσία.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η κ. Αχτσιόγλου θα ενταχθεί σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς για τους υποψηφίους σ' αυτό δεν ισχύουν οι περιορισμοί.

Εμμέσως για τα της Βουλής...

Από την παρέμβαση-κλείσιμο του κ. Τσίπρα προκάλεσε αίσθηση η έμμεση πλην σαφής αναφορά στα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις μετατάξεις στη Βουλή. «Η Αριστερά, ξέρετε, δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι. Αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι έκαναν οι άλλοι. Για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Και πέτυχε, γι' αυτό και σήμερα είμαστε εδώ εκτός μνημονίων και σχεδιάζουμε το μέλλον. Τώρα όμως η Αριστερά δικαιούται να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει διαφορετικά. Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, αυτή η χώρα πρέπει να ξαναφτιαχτεί από την αρχή. Και θα την ξαναφτιάξουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτοκριτική για τους «μεσαίους»

Το focus στο πρόγραμμα έγινε στα δύο «πεδία» που ιεραρχεί ως πρωτεύοντα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ευρω-ήττα: στα μεσαία στρώματα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, κυρίως στους νέους.

Όπως αναμενόταν, υπήρξε αυτοκριτική για την υπερφορολόγηση των «μεσαίων», η οποία, ωστόσο, δεν ήταν... αυτομαστίγωμα. Δηλαδή, ναι μεν τονίσθηκε εκ νέου ότι αυτοί σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας να βγει η χώρα από τα μνημόνια, αλλά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τσακαλώτος τούς κάλεσαν να αναλογισθούν αν άξιζε τον κόπο αυτή η προσπάθεια.

«Κάποιοι έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο, προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή. Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, τον θυμό τους, τη δυσαρέσκειά τους. Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε τον κόπο αυτή η προσπάθεια. Αν άξιζε τον κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Από τις παρεμβάσεις των υπουργών ξεχώρισαν:

* Τα μέτρα μείωσης της φορολογίας είχαν συμπεριληφθεί στο «πακέτο» της φετινής ΔΕΘ, αλλά ανακοινώθηκαν τώρα λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Από αυτά, ξεχώρισαν η μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου (σ.σ. το 100% είχε «γονατίσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες), η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (σ.σ. αυτό το τελευταίο είχε ανακοινωθεί από τον κ. Τσίπρα και στο Ζάππειο στις αρχές Μαΐου).

* Στον πλούσιο (θετικό) απολογισμό για τα εργασιακά, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε τι παρέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 (26% ανεργία, 60% ανεργία στους νέους, εργασιακή ζούγκλα και αδήλωτη εργασία) και τι παραδίδει (μείωση ανεργίας κατά οκτώ μονάδες, κατάργηση υποκατώτατου-αύξηση κατώτατου, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων), για να καταλήξει στον στόχο της επόμενης τετραετίας: 500.000 νέες θέσεις εργασίας, νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, καμία θέση αδήλωτης εργασίας.

* Ο κ. Χαρίτσης εστίασε στους στόχους που αφορούν την ανάπτυξη, προτάσσοντας τον διπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων ως το 2025, την αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ ως το 2025 και τη δέσμευση 15 δισ. ευρώ για νέους επιστήμονες, επιχειρηματικότητα και καινοτομία εντός 4ετίας.

* Η κ. Ξενογιαννακοπούλου λανσάρισε τη συγκεκριμένη αναφορά σε σκληρές θέσεις της ΝΔ αντί του «φόβου γενικώς και αορίστως» που, όπως αποδείχθηκε, δεν «έπιασε» στις ευρωεκλογές.

«Η αναλογία μία πρόσληψη για μία αποχώρηση στο Δημόσιο μας οδηγεί σε 9.040 προσλήψεις το 2019, οι οποίες ήδη δρομολογήθηκαν βάσει των αποχωρήσεων που έγιναν το 2018. Αν ίσχυε η μνημονιακή αναλογία ‘ένα προς πέντε’, που θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, οι προσλήψεις θα ήταν 1.800», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v