Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο το Μαξίμου

Το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» ουσιαστικά θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επιβλέπει στενά και σε καθημερινή βάση κατά πόσον και με ποια ταχύτητα προωθούνται οι στόχοι και οι δράσεις των υπουργών.

Πώς θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο το Μαξίμου

Ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όπου η δράση κάθε υπουργού θα παρακολουθείται και μάλιστα ηλεκτρονικά από το πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσίασαν στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το συγκεκριμένο σύστημα, όπως έγινε γνωστό, θα αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» και ουσιαστικά θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επιβλέπει στενά και σε καθημερινή βάση κατά πόσον και με ποια ταχύτητα προωθούνται οι στόχοι και οι δράσεις των υπουργών. Ουσιαστικά, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει τα μέλη της κυβέρνησής του, τα οποία γνωρίζουν πλέον ότι κάθε τους κίνηση τελεί υπό αυστηρό έλεγχο.

Πλέον, δίπλα σε κάθε υπουργικό γραφείο θα υπάρχουν άνθρωποι της προεδρίας της κυβέρνησης, του στενού επιτελείου δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι θα βάζουν τα δεδομένα στο σύστημα «Μαζί» και με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται η καταγραφή της δράσης του κάθε υπουργείου και του κάθε υπουργού.

Με το σύστημα αυτό πρακτικά θα δίνεται η δυνατότητα στον κ. Γεραπετρίτη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, να διαπιστώσουν την πρόοδο, αλλά και να εντοπίζουν τις τυχόν καθυστερήσεις που υπάρχουν στις δράσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το εν λόγω σύστημα, σε συνδυασμό με την νέα λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα γίνεται, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ουσιαστική συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, θα μπορέσουν -βάσει του σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου- να βοηθήσουν στην επαναφορά της ορθολογικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, που σήμερα, κατά τις ίδιες πηγές, συνιστά ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ιστορία του ελληνικού κράτους, που θα «τρέξει» μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστηµα για το συντονισµό του Κυβερνητικού Προγράµµατος θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα και τις ενέργειες που το συνθέτουν σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις, θα προσδιορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς, θα ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση τον οριοθετηµένο χρονοδιάγραµµα, θα περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε προγράµµατος και θα υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων στην διάρκεια της τετραετίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v