Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς συμμαχίες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ψάχνει ο Μητσοτάκης

Προβληματισμός στην κυβέρνηση από την κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας. Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Η κλιματική αλλαγή και η αποτίμηση του γαλάζιου συνεδρίου.

Διεθνείς συμμαχίες απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις ψάχνει ο Μητσοτάκης

Με προβληματισμό παρακολουθούν στην κυβέρνηση τη νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Αρχικά με την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελετή για τον αγωγό ΤΑΝΑP, που ανάγκασε την ελληνική αντιπροσωπεία να αποχωρήσει, και στη συνέχεια με την αμφισβήτηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της υφαλοκρηπίδας στο Καστελόριζο, με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, κοινή είναι η διαπίστωση ότι η Άγκυρα θέλει να «τραβήξει ακόμη περισσότερο το σχοινί».

Είναι η πιο κατάλληλη συγκυρία, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου οι εταίροι να δείξουν την αναγκαία αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και αυτό θα επιδιώξει σε μία ακόμα αποστολή στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ την ξεκάθαρη καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ επιμένει στη διεθνοποίηση του ζητήματος, προαναγγέλλοντας ότι κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο θα αναφερθεί στις προκλήσεις των γειτόνων. Όπως είπε, με σαφές το μήνυμα προς τη Δύση, «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της». Επίσης, θα εκφράσει την έμμεση δυσφορία του για την έως τώρα στάση των εταίρων, τονίζοντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Ελλάδα, η οποία ουδέποτε έχει επιδιώξει την ένταση στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, στον απόηχο του μνημονίου που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης.

Οι δύο υπουργοί θεωρούν ότι πιθανότατα ο Λίβυος αξιωματούχος στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για την υπογραφή του μνημονίου και οι τελευταίες κινήσεις Τουρκίας-Λιβύης λειτουργούν αποσταθεροποιητικά. Παρ’ όλα αυτά η Άγκυρα επιμένει να συνεχίζει τα… δικά της, έχοντας ως όπλο τα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της και επιτείνοντας την ανησυχία της Αθήνας.  

Κλιματική αλλαγή

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει σήμερα στις εργασίες της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κινηθεί δυναμικά στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, ώστε να κάνει πράξη πρωτοβουλίες που θα θέσουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εξαγγελθεί το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028 και σχεδιάζεται η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021.

Στο μεταξύ, στην κυβερνώσα παράταξη εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι από τις τριήμερες εργασίες στο 13ο συνέδριο, το οποίο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «αποτέλεσε μια ακόμα ευκαιρία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βγει πιο δυνατός και να πάρει το "πράσινο φως" που ζητά για τη φυγή προς τα εμπρός». Όπως σημειώνουν, «η Νέα Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα ποσοστά της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγάλα ποσοστά αποδοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υψηλότατα ποσοστά δημοφιλίας και ουδείς τον αμφισβητεί». Όλα αυτά, κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, συντελούν στις συνθήκες ώστε  ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας «να προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις εκσυγχρονισμού και να δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράει στην κοινωνία δεν αφήνουν ανέγγιχτο και το κόμμα του». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v