Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

«Θέλουμε ιδρύματα πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως. Με τις ρυθμίσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για τις οικογένειες, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς, υποστηρίζει ο Ν. Φίλης.

Σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Χωρίς τέλος είναι οι κόντρες για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συζητείται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Από τη μια πλευρά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για στροφή σε ένα σύγχρονο σχολείο. Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την υπουργό πως δημιουργεί «ανακατωσούρα» στην εκπαίδευση, εστιάζοντας στο θέμα των ολοήμερων αλλά και στα πανεπιστήμια.

«Θέλουμε ιδρύματα πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή» σημείωσε η Νίκη Κεραμέως και προσέθεσε «ενισχύουμε την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αυτόνομων για κάθε πανεπιστήμιο. Χωρίς έγκριση υπουργού. Απεμπολούμε εξουσίες προς όφελος των πανεπιστημίων». Παράλληλα αναφέρθηκε σε κοινά προγράμματα σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων αλλά και σε θερινά προγράμματα. Για να επισημάνει «27 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Harvard, το Prinston, το Columbia , το Tufts έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια»

Κατά την τοποθέτηση της στην επιτροπή της Βουλής η υπουργός Παιδείας είπε πως «απομακρυνόμαστε από τη στείρα μετάδοση γνώσεων και σηματοδοτούμε τη στροφή σε ένα σύγχρονο σχολείο, σε ένα σχολείο που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων στους μαθητές». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην εισαγωγή εργαστηρίων δεξιοτήτων στο σχολικό πρόγραμμα αλλά και σε μια σειρά ρυθμίσεων για την ασφάλεια στο σχολικό περιβάλλον.

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για αντιγραφή του μοντέλου Θάτσερ στην εκπαίδευση. Έκανε λόγο για πειραματισμούς «με τα σχολεία της αγοράς», ενώ επεσήμανε πως με τις νέες ρυθμίσεις κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να φτιάχνει «μαγαζάκι» για να φέρνει φοιτητές.

Κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή ο Νίκος Φίλης επεσήμανε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα σχολείο φθηνό για το κράτος, ακριβό για τις οικογένειες, τιμωρητικό για τους εκπαιδευτικούς και εξοντωτικό για τους μαθητές.

«Δεν ήταν ο κατάλληλος χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου» επεσήμανε η Χαρά Κεφαλίδου από το Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα άσκησε κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και στις ρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο, λέγοντας πως με μπαλώματα δεν δίνονται λύσεις. Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στην υπουργό σημείωσε «δεν δίνετε εξετάσεις αριστείας στον πρωθυπουργό, δίνετε προαγωγικές εξετάσεις στην ελληνική κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v