Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει την πίεση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας η Αθήνα

Ψηλά στην ατζέντα, τόσο στις επαφές με συγκεκριμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε δύο επίπεδα η μάχη της κυβέρνησης. Το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων από την Τουρκία και η ελληνική αντίδραση στην ακύρωση της τουρκικής Navtex.

Ανεβάζει την πίεση για εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας η Αθήνα

Στο διαπραγματευτικό όπλο του εμπάργκο εξαγωγής όπλων από την Ε.Ε. στην Τουρκία ποντάρει η κυβέρνηση, που -κατά πληροφορίες- προτίθεται να επιμείνει σε αυτή την πρότασή της, πιέζοντας διμερώς με συγκεκριμένα κράτη-μέλη αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής,  επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται η πλευρά της ειρήνης να προμηθεύει η ίδια τις σφαίρες, τις οποίες ενδέχεται η απέναντι πλευρά να χρησιμοποιήσει απέναντι σε κράτη-μέλη της Ε.Ε».

Μια άλλη διάσταση στο θέμα έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ερωτηθείς για την ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρώπης της πρότασης του πρωθυπουργού, απάντησε: «Η αντίδραση που υπάρχει αυτό το διάστημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι θετική. Είναι, όμως, άλλο πράγμα τι γίνεται από εδώ και εμπρός, όσον αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων, και τι γίνεται με παραγγελίες που εκκρεμούν. Άρα, η μάχη γίνεται σε δύο επίπεδα. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί σαφές ότι από την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αυτή επιδιώκει με στρατιωτικά μέσα να δημιουργήσει τετελεσμένα έναντι της Ελλάδας, καθώς και ότι θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Τα σημεία αυτά, λένε κυβερνητικές πηγές, έθεσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θυμίζοντας στους ομολόγους του ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας συνδέεται ευθέως με παραβιάσεις των άρθρων 4 και 5 της εν λόγω Κοινής Θέσης, που καθιστά αναγκαία την αναστολή εξαγωγών στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία.

Στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων εμπλέκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν σημαντικά οφέλη από την πώληση στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Μουσουλμανικό τόξο

Πάντως, ίσως δεν θα πρέπει να εκληφθεί αυτόνομα το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, στο οποίο προέτρεψε τους Τούρκους ο Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνοντας ταυτόχρονα νέους σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Εμ. Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να ηγηθεί του συνόλου του μουσουλμανικού τόξου απέναντι στην Ε.Ε., έχει καταφέρει τις τελευταίες μέρες, με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του (που αρχίζουν να έχουν και οικονομικό αντίκτυπο), να συσπειρώσει απέναντί του σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πολλές εκ των οποίων έως τώρα βρίσκονταν στο πλευρό του. 

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Γερμανίας, που μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας καταδίκασε χθες τα νέα σχόλια του Τούρκου προέδρου κατά του Γάλλου ομολόγου του, χαρακτηρίζοντάς τα ως «νέο χαμηλό». Την ίδια ώρα, και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση και να συμμορφωθεί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διαφορετικά «θα απομονωθεί περισσότερο».

Όσον αφορά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα κάνει τελικά στρατιωτικές ασκήσεις στις 28 Οκτωβρίου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Ελάχιστες ώρες μετά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι συμφώνησε στην αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά τις εθνικές επετείους, η Άγκυρα είχε προχωρήσει στην έκδοση Navtex, με την οποία ανακοίνωνε στρατιωτική άσκηση κατά την 28η Οκτωβρίου. Αποδείκνυε έτσι ότι άλλα συμφωνεί τη μία και άλλα κάνει την επόμενη μέρα. Προφανώς, μετά από πιέσεις, αποφάσισε να περιορίσει την άσκηση στις 27 Οκτωβρίου για να σώσει τα προσχήματα, γεγονός που δεν αλλάζει τίποτα ως προς την αξιοπιστία της». 

Εξακολουθεί, άλλωστε, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «να επιμένει στην παράνομη Navtex, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή που επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου, γεγονός που δείχνει την επιμονή της σε μια προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, που αγνοεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονεί τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Μοιάζει τελικά να επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια, που αποδεικνύει πως αποτελεί όχι μόνο ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και παντελώς αναξιόπιστο συνομιλητή». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v