Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα €250 σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισός μισθός σε υγειονομικούς

(upd) Τρεις κινήσεις στήριξης για υγειονομικούς, συνταξιούχους, ΑμεΑ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα μας έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στον πληθωρισμό. «Δεν έτυχε, πέτυχε» η ελληνική άμυνα στην ακρίβεια.

Επίδομα €250 σε χαμηλοσυνταξιούχους, μισός μισθός σε υγειονομικούς

Τρεις πρωτοβουλίες στήριξης συγκεκριμένων ομάδων πολιτών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα τις αυξήσεις των τιμών:

  1. Όπως συνέβη το 2020, 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
  2. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του. Έτσι 800.000 πολίτες θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους.
  3. Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Όσον αφορά την ακρίβεια, «πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. «Η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς, τους λόγους αυξήθηκαν οι τιμές της ενέργειας. Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη, που σχετίζει το φαινόμενο με τη χαλαρή νομισματική πολιτική και κατά συνέπεια μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκλιμάκωση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι πολύ εύκολο να μην έχουμε μια ακριβή αίσθηση της εικόνας στην αγορά, όμως η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%. Γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων είναι αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε ως γενεσιουργό αιτία των αυξήσεων «πρωτίστως τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές, πρόσκαιρο φαινόμενο, στο οποίο η χώρα μας απαντά δραστικά και αποτελεσματικά. Αυτή η εθνική άμυνα απέναντι στο διεθνές κύμα ανατιμήσεων δεν ήταν καθόλου δεδομένη και πέτυχε. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος».

Πρώτη η Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και στη συνέχεια αυξήθηκε το ποσό. Το συνολικό ποσό που διαθέτει η κυβέρνηση απέναντι στις αυξήσεις της ενέργειας, είπε, αγγίζει τα 680 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην «ισχυρή ΔEΗ, που αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Μας την παραδώσατε (απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα) στα όρια της χρεοκοπίας και πριν από λίγες μέρες είχαμε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή 9 φορές μεγαλύτερη τη μετοχή από αυτή που μας παραδώσατε». Έκανε δε λόγο για ένα «συνεκτικό και τολμηρό πρόγραμμα που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση μέχρι το κάθε νοικοκυριό σε κάθε γωνιά της χώρας. Πολλές παράλληλες παρεμβάσεις λειτουργούν ανακουφιστικά απέναντι στην άνοδο των τιμών, μετατρέπονται ουσιαστικά σε αντίμετρα των ανατιμήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση του μέσου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η αύξηση αυτή ήταν στο 3,5%. «Αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, γιατί υλοποιήσαμε με συνέπεια μια ευρύτερη πολιτική φοροελαφρύνσεων και ανάπτυξης για όλους», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε μείωση του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και των συντελεστών, «η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό τα νοικοκυριά έχουν μεγαλύτερο εισόδημα απ’ ό,τι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται, ευτυχώς για τους Έλληνες, για την αντιστροφή της φοροεπέλασης που εσείς εφαρμόσατε επί 4,5 χρόνια. Η λελογισμένη μείωση φορολογίας και εισφορών όχι μόνο μεγεθύνει το εισόδημα αλλά πυροδοτεί την ανάπτυξη με νέες δουλειές».

Η Ελλάδα, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «εμφανίζει για τα επόμενα δύο χρόνια την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο σημαντική επιτυχία της πολιτικής μας είναι τα πραγματικά νούμερα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν οι "Κασσάνδρες" που προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτινασσόταν, έκανε το ακριβώς ανάποδο. Σήμερα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια που δημιουργούν πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι η πιο αποτελεσματική πολιτική μείωσης των ανισοτήτων», τόνισε.

H δευτερολογία Μητσοτάκη

«Είμαι ο τελευταίος που θα υποτιμήσω τη δυσκολία που έχουν τα νοικοκυριά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη Βουλή. «Αλλά πείτε μου», ανέφερε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μιλήσατε εσείς σε εμάς για δημιουργική λογιστική. Είναι δημιουργική λογιστική η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, του φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις και των εργοδοτικών εισφορών; Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να της δώσουμε αυτά που της πήρατε».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν παρουσιάζουμε καμία ιδανική εικόνα ούτε θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς. Όμως καταφέραμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της υποανάπτυξης και οι προσδοκίες για την οικονομία είναι εξαιρετικά θετικές. Η καλύτερη απάντηση σε όλες τις δικές σας αιτιολογίες περί δήθεν ταξικής μονομέρειας υπέρ των λίγων είναι η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας από την επενδυτική έκρηξη που συντελείται στην Ελλάδα».

Για τη ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αξία της μετοχής επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 1 ευρώ, σήμερα είναι γύρω στα 9 ευρώ, ενώ και η αξία των μετοχών του δημοσίου έχει πολλαπλασιαστεί. Τολμάτε να έρχεστε στην αίθουσα αυτή και να μας κατηγορείτε για τη ΔΕH, όταν την χρεοκοπήσατε; Ζητάτε τα ρέστα από αυτή την κυβέρνηση επειδή έκανε αυτό που είχατε δεσμευτεί και εσείς; Θυμίζω ότι στον προϋπολογισμό του 2018 αναγράφονταν έσοδα προβλεπόμενα από αποκρατικοποίηση της ΔΕH 100 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν πουλήσατε τίποτα, γιατί ήρθε τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH που είχατε τοποθετήσει, ο κ. Παναγιωτάκης, και λέει ‘’ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕH και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ’’. Επί δικών σας ημερών θα είχε χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, μαζί ολόκληρη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εμείς κρατάμε το 34% της επιχείρησης βάζοντας 1,4 δις ευρώ που πάνε στις πράσινες επενδύσεις». Η αύξηση κεφαλαίου της επιχείρησης, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ολοκληρώθηκε σε τρεις ώρες. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην επιχείρηση και στην κυβέρνηση».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα επειδή κατά τη συζήτηση για το Κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, «απείλησε ευθέως και υπηρεσιακούς παράγοντες» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Απειλές σε αυτή την κυβέρνηση δεν περνάνε πια. Η εποχή που ερχόσασταν ορμητικός στην κυβέρνηση και είχατε την φρεσκάδα του νέου, λέγοντας στους επενδυτές να μην τολμήσουν να έρθουν, έχει περάσει πια. Τώρα κανείς δεν θα σας πιστέψει γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι θα ξανακερδίσετε τις εκλογές. Δεν θα απειλείται υπηρεσιακούς υπαλλήλους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν ευσυνείδητα τη δουλειά τους. Εμείς ένα deal έχουμε κάνει, με τον ελληνικό λαό και οι δύο πλευρές είναι πολύ ικανοποιημένες», σημείωσε.

Ποιοι θα λάβουν τα επιδόματα

Την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός παρουσίασε το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως επισημαίνεται, στους υγειονομικούς θα δοθεί επίδομα ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται το βοήθημα να λάβουν περί τις 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Ευάλωτοι συνταξιούχοι. Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους ευάλωτους συνταξιούχους. Δικαιούχοι:

  • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια. Κόστος: 205 εκατ. ευρώ.

ΑΜΕΑ. Θα δοθεί ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα ανέλθει σε 250 ευρώ για περίπου 173.000 δικαιούχους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ. Συνολικό κόστος: 338,5 εκατ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v