Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Εκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

(upd2) Η ΡΑΕ θα ελέγξει τις εταιρείες ενέργειας για υπερκέρδη σκανάροντας στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο. Η κυβέρνηση θα φορολογήσει το 90%, δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο οι κάλπες.

Μητσοτάκης: Εκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας

Τη δρομολόγηση ελέγχου στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και τη νομοθέτηση έκτακτης εισφοράς στα τυχόν υπερκέρδη τους, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ, θα κινηθεί η κυβέρνηση.

«Είναι μια δύσκολη τεχνικά άσκηση, καθώς η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια. Ένα όμως είναι σίγουρο. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Οι πολεμικοί καιροί απαιτούν αλληλεγγύη και μοίρασμα των κερδών. Δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν έκτακτα κέρδη. Πότε; Με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ για να το πιστοποιήσουμε», τόνισε.

Στη δευτερολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών το οποίο θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο εξέφρασε αμφιβολίες για τις εκτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι τα υπερκέρδη αυτά φτάνουν το 1,4 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (ενώ στη δευτερολογία του δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο) και επικεντρώθηκε στη μεσαία τάξη και τη στήριξη αυτής από την κυβέρνηση. Έκανε μια σύνοψη των πεπραγμένων της κυβέρνησης για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για «τις κραυγές της ότι όσα κάνουμε, είναι ελάχιστα και αδιάφορα».

Η κυβέρνηση, όπως είπε, κινείται σε δύο επίπεδα, την αύξηση των μισθών και την τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εκτίμησε ότι «παρά τα δικαιολογημένα παράπονα, ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα αφορά όλο τον πλανήτη, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί δίπλα του». Τόνισε παράλληλα πως «δεν είμαι διατεθειμένος να ρισκάρω την πορεία του τόπου για να φανώ πρόσκαιρα αρεστός. Μόνο με την αλήθεια μπορούμε να προσπεράσουμε τις δυσκολίες».

Αδύναμοι και μεσαία τάξη

Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Εφαρμόζουμε συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων». Έκανε λόγο για μείωση 60 φόρων, επιβαρύνσεων και εισφορών, που πλαισιώνονται από το εγγυημένο εισόδημα Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά.

Αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, είπε ότι, μεταξύ άλλων, «περιορίζει -δεν εξαλείφει- τις αυξήσεις στα καύσιμα». Μίλησε για «στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα, γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι, να στηρίζονται το ίδιο και οι ισχυροί και οι αδύναμοι. Οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να υπάρχουν πάντα εφεδρείες. Στην πανδημία, η αντιπολίτευση μας έλεγε να τα δώσουμε όλα στην αρχή. Αναγνωρίστηκε από κοινωνία και οικονομία ότι ο τρόπος που κάναμε παρεμβάσεις ήταν δίκαιος και βάσει προγραμματισμού. Το ίδιο κάνουμε και τώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «όταν δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει αυτή η υπόθεση, δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για εμπροσθοβαρή βάρη που θα οδηγήσουν σε οπισθοβαρείς απώλειες, που τελικά θα είναι πολύ βαρύτερες. Μιλώ πάντα για μέτρα με μέτρημα και επιλογές που συγκλίνουν στις ανάγκες της κοινωνίας χωρίς να αποκλίνουν από τις δυνατότητες της οικονομίας. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επανέρχεται σε ανεφάρμοστα συνθήματα. Περίπου 16 με 17 δισ. ευρώ κοστολογούνται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τινάζει για μία ακόμη φορά τα πάντα στον αέρα».

Υπευθυνότητα και σοβαρότητα

Ο τόπος, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «σήμερα έχει ανάγκη από υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ας γίνει ένας διάλογος με βάση τα αληθινά δεδομένα. Όταν υπάρχει παγκόσμιος πόλεμος, δεν μπορεί οι ευθύνες να αναζητούνται μέσα στη χώρα… Μιλούσατε κάποτε για ύφεση Μητσοτάκη, για πανδημία Μητσοτάκη, τώρα για ακρίβεια Μητσοτάκη. Νομίζετε ότι οι πολίτες δεν έχουν αντίληψη της πραγματικότητας; Κανείς δεν είπε ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να καλύψει όλες τις απώλειες εισοδήματος από αυτή την κρίση. Τις περιορίζουμε και επιλέγουμε να στηρίξουμε κυρίως τους πιο ευάλωτους», τόνισε και επανέλαβε ότι «θα επανέλθει η προσοχή μας στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι «η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων, στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας. Αντιτάξαμε στις ρωσικές κάννες ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια. Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από τη χώρα μας ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Είναι μια στάση αρχής και απόδειξη διπλωματικής συνέπειας καθώς τιμούμε τις συμμαχίες, ώστε να μπορούμε και εμείς, εφόσον χρειαστεί, να απαιτούμε και από τους συμμάχους μας. Αυτό αφορά και τους χειρισμούς με την Τουρκία. Η ένταση και ο αναθεωρητισμός πρέπει ειδικά στη συγκυρία αυτή να μείνει μακριά από την περιοχή μας. Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. Στο μέτωπο αυτό, δεν χωρούν δισταγμοί. Οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε.

Η δευτερολογία

Την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ότι η ΔΕΗ και ενεργειακοί όμιλοι έχουν υπερκέρδη 1,4 δισ, σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, κάνοντας γνωστό ότι, εφόσον αποδειχθεί, το 90% των υπερκερδών αυτών θα επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο με έκτακτη φορολογία. «Δεν γνωρίζω από που βρήκατε αυτόν τον αριθμό. Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι τόσα, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο δημόσιο, με έκτακτη φορολόγησή τους. Σας καλύπτει; Υπάρχει ένα ζήτημα, αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί σας. Αρμόδιοι για τους υπολογισμούς είναι οι ορκωτοί λογιστές και η ΡΑΕ. Καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από υπερκέρδη γιατί κανείς δεν τα έχει προσδιορίσει. Ας δούμε πόσα είναι και στη συνέχεια θα επιστραφούν», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι παραγωγοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκαθάρισαν ότι δεν αφορούν τις ΑΠΕ καθώς αυτές αμείβονται με εγγυημένες τιμές. Οποιαδήποτε παραπάνω αμοιβές διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Σημειώνεται ότι τόσο η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκαν υπέρ των ΑΠΕ.

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, σχολίασε: «Διακρίνω κ. Τσίπρα μια μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα. Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και με το νέο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες». Επανέλαβε για δεύτερη φορά, μετά την πρωτολογία του, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Για σκεφτείτε, είμαστε σε πόλεμο, ενδεχομένως η χώρα θα πρέπει να περάσει στη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης επί τρίμηνο. Πως ζητάτε εκλογές; Αυτές θα γίνουν το 2023 και ο ελληνικός λαός είμαι σίγουρος ότι θα σας επιστρέψει στα έδρανα που βρίσκεστε και σήμερα».

Η χώρα, πρόσθεσε, «χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, όχι πειραματισμούς».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι «μπορεί να σας έχω γίνει ο προσωπικός σας εφιάλτης, αλλά ο εφιάλτης που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα έρχεται έξω από τα σύνορα. Εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε εξωγενείς κρίσεις, εσείς την κρίση του 2015 μόνος σας την προκαλέσατε. Αφού βάλατε φωτιά στο σπίτι της πατρίδας, ήρθατε μετά σαν υπερήφανος πυροσβέστης να πείτε ότι σβήσατε τη φωτιά».

Για τον ΕΝΦΙΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τον ΕΝΦΙΑ μας τον εισήγαγε στην πολιτική ζωή ο κ. Βενιζέλος το 2011, ξεχάσατε τα απίστευτα ψέματα για τον ΕΝΦΙΑ με τα οποία κερδίσατε τις εκλογές; Η πολιτική της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ έχει ταξικό πρόσημο, ευνοεί τους πιο φτωχούς. Γιατί έρχεστε και ψηφίζετε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού είναι δώρο στα ρετιρέ, όπως υποστηρίζετε;».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της ακρίβειας είναι η αύξηση των τιμών της χονδρικής του φυσικού αερίου. Σχετίζεται αυτή η κρίση με την κρίση στην Ουκρανία. Σε ελληνικό επίπεδο δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεφτά, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε, για παράδειγμα, τη δύναμη να αγοράζουμε συνολικά φυσικό αέριο σε καλύτερες τιμές». Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν αν συμφωνούν ή όχι με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι «η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα», ότι «στόχευση είναι οι ευάλωτες ομάδες και να αποφευχθούν οι οριζόντιες παρεμβάσεις».

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, επικαλέστηκε τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι «η λύση οριζόντιας φόρων στα καύσιμα είναι ακριβή και δίνει λάθος κίνητρα στους πολίτες. Είναι κοινωνικά ανεύθυνο το μέτρο».

Ο πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου ότι «αν παίρναμε οριζόντια μέτρα, θα ωφελούσαν πλούσιους και φτωχούς το ίδιο. Η οριζόντια μείωση του φόρου κατανάλωσης θα ωφελούσε και εμάς τους βουλευτές που έχουμε εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα έλειπαν από τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v