Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινά ποινική έρευνα στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή

Η Οικονομική Εισαγγελία ξεκίνησε ποινική προκαταρκτική έρευνα, εξετάζοντας τα αδικήματα της δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η κρίσιμη προϋπόθεση για να προχωρήσει.

Ξεκινά ποινική έρευνα στην Ελλάδα για την Εύα Καϊλή

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι δραστηριότητες της Εύας Καϊλή και επί ελληνικού εδάφους, με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας.

Αντικείμενο της έρευνας θα είναι η διερεύνηση πράξεων δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν αφορούν πράξεις για τις οποίες η κ. Καϊλή διώκεται ήδη στο Βέλγιο.

Ειδικότερα, ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς να ερευνήσουν για τη διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαρδάκης παρήγγειλε στους δύο εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα από τις βελγικές δικαστικές αρχές, μέσω δικαστικής συνδρομής, σε συνεργασία με το εθνικό μέλος της Εurojust για την Ελλάδα, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή. Θα ζητηθεί επίσης πιστοποιητικό για τη δικονομική πορεία της έρευνας.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v