Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποκλοπές: Οι δύο κινήσεις που «ξεμπλοκάρουν» την ενημέρωση από Χ. Ράμμο

Σύγκληση της επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας με αίτημα της αντιπολίτευσης την… εφαρμογή του νόμου για την ΕΥΠ που επιτρέπει στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς.

Υποκλοπές: Οι δύο κινήσεις που «ξεμπλοκάρουν» την ενημέρωση από Χ. Ράμμο

«Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με την παρακολούθηση προσώπων από την ΕΥΠ, είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι».

Αυτό το μήνυμα στέλνουν αρμόδιες πηγές από την αντιπολίτευση (κυρίως, την αξιωματική), μετά το «μπλόκο» που επιχείρησε χθες η ΝΔ, αρνούμενη στον κ. Ράμμο να ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, δύο είναι οι κινήσεις που θα λύσουν τα χέρια του κ. Ράμμου:

- Να ζητήσει η αντιπολίτευση τη σύγκληση της Θεσμών-Διαφάνειας με αυτό το θέμα και, άρα, να συγκεντρωθούν οι υπογραφές των 2/5 των μελών της. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως το πράττει εδώ και τέσσερις μήνες, θα «υποχρεωθεί» να δεχτεί τη σύγκληση, αλλά θα την τοποθετήσει προς το τέλος του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Θεσμών-Διαφάνειας έχει δικαίωμα να συνεδριάσει με αίτημα της μειοψηφίας (των 2/5 δηλαδή) μόνο μία φορά τον μήνα. Για τον Ιανουάριο το εν λόγω δικαίωμα ικανοποιήθηκε χθες, με τη συνεδρίαση για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. «Για τον Μάρτιο πιθανότατα δεν γίνεται λόγος αφού, πιθανότατα, θα έχει διαλυθεί η Βουλή λόγω προκήρυξης εκλογών.

Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση ‘παίζει καθυστερήσεις’, ώστε να μη βγουν στο φως, θεσμικά, οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ πριν από τις εκλογές».

- Εάν ακυρωθεί η εν λόγω δυνατότητα («με προσκόμματα που θα εφεύρει η κυβέρνηση»), τότε ο κ. Ράμμος μπορεί... να εφαρμόσει το άρθρο 8 του νόμου για την ΕΥΠ που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο: να ενημερώσει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ακόμα και αν αρνηθούν την ενημέρωση ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Δικαιοσύνης, «θα την αποδεχτούν οι πολιτικοί αρχηγοί», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σε μία τέτοια περίπτωση, το ζητούμενο είναι να φτάσει η ενημέρωση και στην κοινή γνώμη, κάτι που έδειξε να εμποδίζει προκαταβολικά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, με την πρόσφατη γνωμάτευση που προκάλεσε την αντίδραση 19 Συνταγματολόγων της χώρας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το «ελάτε να με συλλάβετε» που διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ντογιάκο αποτελεί προκαταβολική, επίσης, απάντηση και στο αν θα δεχτεί ή όχι την ενημέρωση από τον κ. Ράμμο.

Υπάρχει, βεβαίως, και μία τρίτη κίνηση: να προσέλθει κανονικά στη Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής, εάν η κυβερνητική πλειοψηφία επανεξετάσει τη στάση της και το «επιτρέψει», όπως κάλεσε ο κ. Τσίπρας τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να πράξει. Αλλά αυτή, προς το παρόν, κινείται σε καθαρά θεωρητική σφαίρα.

Το παρασκήνιο του «γαλάζιου» μπλόκου

Στο ερώτημα γιατί αρνήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να ενημερώσει τη Θεσμών-Διαφάνειας της Βουλής, η απάντηση που δίνουν οι ίδιες πηγές, από όλα τα κόμματα, είναι: διότι η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να αποδυναμώσει τον κ. Ράμμο, αντικαθιστώντας τα τρία τακτικά και τέσσερα αναπληρωματικά μέλη της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Όπως έχουμε σημειώσει, η πρώτη προσπάθειά της, αμέσως μετά τις γιορτές, «βρήκε τοίχο», καθώς για τον ορισμό μελών απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Δηλαδή, σύμπραξη της ΝΔ με άλλο ένα κόμμα. Η προσπάθεια να πείσει την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου δεν ευοδώθηκε, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ τον πολιορκεί εκ νέου, ποντάροντας στην εξασφάλιση της συναίνεσης -κάτι που ακόμα δεν έχει καταφέρει.

Ευρω-πόρισμα ενόψει

Όλα αυτά σημειώνονται ενώ:

  • Τον Μάρτιο η ευρω-Εξεταστική Επιτροπή (PEGA) για τις υποκλοπές θα καταθέσει το πόρισμά της στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Τον ίδιο μήνα θα έλθει στην Αθήνα η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ελέγχει τις χώρες-μέλη αν τηρούν το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.

Tο «φρένο» στον κ. Ράμμο, συνεπώς, εξελίσσεται σε μεγάλο αγκάθι για την έκβαση των ευρω-διερευνήσεων, κατά παραδοχή και «γαλάζιων» βουλευτών (σε κατ' ιδίαν συζητήσεις).

Οι συνακροάσεις στο ΚΚΕ

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ μίλησε για «συμπαιγνία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» καθώς οι εξελίξεις με την επιστολή Ράμμου σημειώθηκαν πάνω στη συνεδρίαση της Θεσμών-Διαφάνειας που είχε ως θέμα τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ την περίοδο 2016-2020.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μοιρασμένους ρόλους όπως φάνηκε με τη ΝΔ, επιχείρησε ξεκάθαρα να αποπροσανατολίσει, να υποβαθμίσει τη συνεδρίαση που αφορούσε το ΚΚΕ», καταγγέλλουν στελέχη του ΚΚΕ.

Τονίζοντας: «Αξιοποιώντας το σωστό βέβαια αίτημα -με το οποίο εξαρχής συμφώνησε το ΚΚΕ- να προσκληθεί στην Επιτροπή, στο πλαίσιο άλλης συνεδρίασης, ο σημερινός πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έστησαν την "κολοκυθιά" αν θα έρθει ή δεν θα έρθει, απασχολώντας με αυτό το θέμα πάνω από μιάμιση ώρα την Επιτροπή. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας δεόντως τη στάση της ΝΔ και κορυφώνοντας το "σόου" αποχώρησε από τη συνεδρίαση, δείχνοντας ότι ήταν απλά και μόνο για τα προσχήματα η συμφωνία του να συνεδριάσει η Επιτροπή για την υπόθεση του ΚΚΕ».

Η ΝΔ, πάντως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τη συζήτηση στην επιτροπή, σχετικά με τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ, σημειώνει: «Οι τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ προχώρησαν σε μια διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Τονίζει, επίσης, ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019, το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v