Μαρινάκης: Δεν λέμε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες

«Ο κ. Κασσελάκης να διαβάσει και να θυμηθεί τι έκανε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019». Για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Μαρινάκης: Δεν λέμε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες

«Πρέπει να μείνουμε όλοι μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος. Δεν λέμε ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με τη νέα φορολογική παρέμβαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπογράμμισε ότι «δεν αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής» και σημείωσε ότι «η εν λόγω παρέμβαση αφορά το δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα πιάνονται από το κατώτατο όριο για τα 3 πρώτα χρόνια, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουν εκπτώσεις. Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, κάτοικοι συγκεκριμένων νησιών και άλλες κατηγορίες και θα τύχουν ειδικής διαχείρισης».

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «περιμένουμε προτάσεις από φορείς και αντιπολίτευση στη δημόσια διαβούλευση. Έχουμε μια πρώτη ανακοίνωση για τέλος επιτηδεύματος που είναι η τελευταία υποχρέωση για κατάργηση φόρου που επιβλήθηκε στα μνημονιακά χρόνια. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω από το γινόμενο των 12 κατώτατων μισθών των μισθωτών το χρόνο. Είμαστε απολύτως συνεπείς με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι αυτά τα έσοδα να επιστρέψουν σε πολύ μεγάλες ανάγκες του κράτους και παρεμβάσεις για τον πολίτη. Είναι ανάγκη όλοι να κινηθούμε κατά της φοροδιαφυγής και να ακολουθήσουμε τις παρεμβάσεις που λαμβάνονται».

Για την επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη κατά της κυβέρνησης και την δέσμευσή του ότι θα μηδενίσει τον φόρο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι καλό να διαβάσει και να θυμηθεί τι έκανε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε 29 φόρους, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μείωσε πάνω από 50. Ας είναι αυτή η πρώτη ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να συνεχίσει την τακτική της ισοπέδωσης, της πλήρους άρνησης και του λαϊκισμού, να έρθει να αντιπροτείνει, σημείο προς σημείο και κοστολογημένα».

Για τα πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως κατόπιν της επιβολής των προστίμων έχουν σημειωθεί μειώσεις στις τιμές των αντίστοιχων κωδικών, που φθάνουν μέχρι και το 25%... Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν. Φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά… Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».

Σχετικά με τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Η επιδότηση (σ.σ. για όσους θερμαίνονται με ρεύμα) θα ξεκινήσει απ’ την αρχή της νέας χρονιάς. Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v