Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ευρωκοινοβούλιο οι γονείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη

Οι όποιες εξελίξεις στην υπόθεση έχουν προκύψει κατόπιν ενεργειών των Ευρωπαϊκών Αρχών, παρά των Ελληνικών, τονίζει ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης.

Στο ευρωκοινοβούλιο οι γονείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη

"Η ακρόαση των γονέων των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 14.02.2024 αποτελεί κρίσιμη διαδικασία ενώπιον του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού. Η ελληνική Κυβέρνηση & οι ελληνικές Αρχές ελέγχονται παντοιοτρόπως", τονίζει σε δήλωσή του ο Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νικόλας Φαραντούρης.

Όπως επισημαίνει:

▪︎ Οι έρευνες δεν προχωρούν με τόλμη και κρίσιμα στοιχεία κινδυνεύουν να χαθούν. Τις τελευταίες ημέρες μόνο επιβεβαιώθηκε ότι στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκαν υπολείμματα επικίνδυνων εύφλεκτων ουσιών που ενδέχεται να συνδέονται με νόθευση καυσίμων και λαθρεμπόριο.

▪︎ Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για παραλείψεις και τον κίνδυνο αλλοίωσης στοιχείων εις ώτα μη ακουόντων.

▪︎ Η κυβερνητική πλειοψηφία σήμερα απαγορεύει στους πραγματογνώμονες να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

▪︎ Η Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού αλλοίωσε τις συνθήκες στον τόπο του ατυχήματος και τώρα διώκεται για αυτό με εισαγγελική δίωξη κατόπιν παρέμβασης των Ευρωπαϊκών θεσμών. Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν επισημάνει από νωρίς τον κίνδυνο (μεθόδευση) εξαφάνισης κρίσιμων στοιχείων, αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να στηρίξει τον τ. Περιφερειάρχη Αγοραστό και μάλιστα ανεπιφύλακτα.

▪︎ Οι όποιες εξελίξεις στην υπόθεση έχουν προκύψει κατόπιν ενεργειών των Ευρωπαϊκών Αρχών, παρά των Ελληνικών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες, ενώ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σαφές ότι για την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί χρειάστηκαν πιέσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

▪︎ Η δικαιοσύνη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, όχι μόνο γιατί επειδή απέτυχε να διαφυλάξει την ακεραιότητα του τόπου του εγκλήματος πριν αυτός αλλοιωθεί και μπαζωθεί, αλλά επειδή επιδεικνύει απρέπεια προς τους συγγενείς των θυμάτων με αμετροεπείς ανακοινώσεις και χωρίς ουσιαστική δικονομική πρόοδο.

▪︎ Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποτρέψει τη δίωξη Καραμανλή, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, έχει ανοίξει συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το κατά πόσο η επίκληση και εφαρμογή του ελληνικού νόμου περί ευθύνης υπουργών συνάδει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Ο Καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης καταλήγει: "Στην ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, κάθε γονιός και κάθε Έλληνας και ευρωπαίος πολίτης, στέκεται σθεναρά και αποφασιστικά δίπλα στους γονείς των θυμάτων αυτού του εγκλήματος."

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v