Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γρατζουνιές» και «τραύματα» στην προοδευτική αντιπολίτευση

Με 2+1 απώλειες δεν υπάρχουν περιθώρια διαγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξήγηση του Π. Πολάκη και το μέλλον του ως συντονιστή τομεαρχών. Εκτός γραμμής το εν τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανάμεσά τους και... η Γραμματέας της Κ.Ο. Οι δύο αποχές από τη Ν. Αριστερά.

«Γρατζουνιές» και «τραύματα» στην προοδευτική αντιπολίτευση

Κανένα κόμμα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που είχε ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν βγήκε αλώβητο από την ψηφοφορία, με ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά να μετρούν «γρατζουνιές» και το ΠΑΣΟΚ «τραύματα».

Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτες μεταμεσονύχτιες διαρροές από το Μαξίμου αφορούσαν το γεγονός ότι το ποσοστό των αποχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι μεγαλύτερο από εκείνο της ΝΔ, με τη Χ. Τρικούπη να αντιδρά έντονα.

Ειδικότερα:

- Στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας για μία-δύο απώλειες πλην εκείνης του Παύλου Πολάκη. Έτσι, οι αποχές ήταν του κ. Πολάκη (αναμενόμενη) και του βουλευτή Επικρατείας, εκπροσώπου των αποδήμων, Όθωνα Ηλιόπουλου (μη αναμενόμενη) καθώς δεν έστειλε επιστολική ψήφο από την Αμερική που ζει. Επίσης, η Νίνα Κασιμάτη επιχείρησε… χρυσή τομή: δήλωσε παρών επί της αρχής και υπερψήφισε ορισμένα άρθρα, ωστόσο καταγράφεται στις «απώλειες».

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρξαν αποφάσεις, δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προειδοποίησε προχθές πως «θα υπάρξουν συνέπειες» σε βουλευτή που δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Η προσοχή πέφτει στον Παύλο Πολάκη, με τις μέχρι χθες πληροφορίες να εμφάνιζαν ως πιθανή την «καρατόμησή» του από συντονιστή των τομεαρχών του κόμματος στη Βουλή και όχι τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γίνεται σαφές πως εάν ο κ. Κασσελάκης εισηγηθεί διαγραφή του (από την Κ.Ο.) θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τους άλλους δύο βουλευτές, με αποτέλεσμα ο αριθμός των βουλευτών του κόμματος να πέσει στους 33, δηλαδή έναν περισσότερο από τους 32 του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος ο κ. Πολάκης, σε ανάρτησή του στα social media μετά την ψηφοφορία, εξήγησε τους λόγους της αποχής (σ.σ. αφορούν κυρίως την τεκνοθεσία και τον δρόμο που άνοιξε στην απόκτηση παιδιού με παρένθετη κύηση), ενώ έδειξε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τον ρόλο του συντονιστή. Η κατακλείδα της ανάρτησής του δε, «ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στον δρόμο για τις Ευρωεκλογές», κινείται σ' αυτή τη λογική.

Στην ερώτηση «πρέπει να διαγραφεί ο κ. Πολάκης;» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν με νόημα: «Εάν ο κ. Μητσοτάκης διαγράψει τον υπουργό (Μάκη Βορίδη) και τους τρεις υφυπουργούς που απείχαν, τότε ξαναρωτήστε μας»…

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν θα περνούσε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλω να ξέρετε πως αυτό το νομοσχέδιο, όσον αφορά το πολιτικό κομμάτι του, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περνούσε, ενώ χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε. Αυτό είναι το μόνο το οποίο πρέπει να ξέρετε, για το ποιο είναι το πραγματικό προοδευτικό κόμμα σε αυτή τη χώρα και ποιος είναι ο ηγέτης ο οποίος δεν φοβάται να πει τα πράγματα όπως είναι», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα είναι μια μέρα χαράς για την Ελλάδα, η οποία προχωράει κάθε μέρα και γίνεται μια σύγχρονη κοινωνία».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προβληματισμός για τις 11 απώλειες

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς μέτρησε έντεκα αποχές, δηλαδή το εν τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Απείχαν οι: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (αντιπρόεδρος της Βουλής), Ευαγγελία Λιακούλη (Γραμματέας της Κ.Ο.), Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαΐδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.

Την έκπληξη έκανε ο δεύτερος μειονοτικός βουλευτής, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος ψήφισε «ναι», όπως είχε κάνει και με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών το 2016.

Στη Χ. Τρικούπη ο προβληματισμός ήταν διάχυτος: αφενός, ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλε, δεν κατάφερε να κάνει μονοψήφιο τον αριθμό των απωλειών και, αφετέρου, γεννάται θέμα με την παραμονή της κ.Λιακούλη στον ρόλο της Γραμματέα της Κ.Ο.

Αργά τη νύχτα, μετά τις κυβερνητικές διαρροές εις βάρος του κόμματος, πηγές της Χ. Τρικούπη σημείωναν: «Η επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ για αριθμητικές συγκρίσεις είναι ανεδαφική και πολιτικά άστοχη, όταν το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε η κυβέρνησή της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 20 βουλευτές καταψήφισαν, με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, ενώ απείχαν 31 βουλευτές της ΝΔ. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Ν. Αριστερά: Απείχαν οι μειονοτικοί

- Όσο για τη Νέα Αριστερά, μέτρησε δύο αποχές των μειονοτικών βουλευτών Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Το πρόβλημα θα ήταν απολύτως διαχειρίσιμο, εάν είχαν επιλέξει αποχή και οι άλλοι δύο μειονοτικοί βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά, όπως σημειώσαμε, η θετική ψήφος του Ιλχάν Αχμέτ έφερε τη νεοσύστατη Κ.Ο. (των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) σε αμηχανία.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν και οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ το ΚΚΕ το καταψήφισε συντεταγμένα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v