Μαρινάκης: Κάτω από 900.000 οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011

Για διεθνές ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μια τέτοια απόφαση να βοηθάει στην εξομάλυνση της υπόθεσης». «Ελπίζω ο κ. Κασσελάκης να δημοσιοποιήσει το ‘’πόθεν έσχες’’ του πριν τις Ευρωεκλογές για να προλάβουν οι πολίτες να ενημερωθούν». Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρινάκης: Κάτω από 900.000 οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011

Για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία, αλλά και για το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και εκ μέρους της Ελλάδας ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας για λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στα σύνορα προ του 1967.

Η Ελλάδα, ως στάση αρχής, υπερψήφισε τα ψηφίσματα στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ που αφορούν την Παλαιστίνη, ιδίως δε την ενισχυμένη συμμετοχή της στην γενική συνέλευση.

Αυτό που σήμερα προέχει είναι η άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η απρόσκοπτη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους εντάσσεται στην υπό εξέλιξη ειρηνευτική διαδικασία στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής λύσης στο μεσανατολικό».

Σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις δικαστηρίων, μας προβληματίζει, ωστόσο αναρωτιόμαστε πώς μπορεί μια τέτοια απόφαση να βοηθάει στην εξομάλυνση της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για την υπόσχεση του Στέφανου Κασσελάκη για επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, ο κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι «αυτό σημαίνει 2,2 δισ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή 8,8 δισ. για μια τετραετία και έρχονται να προστεθούν στα ήδη δεκάδες, 40-50 δισ., των προηγούμενων προτάσεών του. Όλα αυτά τα είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, είναι μια λογική της αντιπολίτευσης να τάζει τα πάντα στους πάντες. Και επειδή έκανε κάλεσμα στην κυρία Κωνσταντοπούλου και στον κ. Βαρουφάκη, ευχόμαστε ‘ευτυχισμένο το 2012’. Τότε που, θυμίζουμε, δεν είδαμε όσα είχαν υποσχεθεί, αλλά την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας».

Με αφορμή το κάλεσμα του κ. Ανδρουλάκη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δημοσιοποιήσει το «πόθεν έσχες» του, όπως έχει δεσμευθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το έχει τάξει να το κάνει ο κ. Κασσελάκης μέχρι τις ευρωεκλογές και ελπίζω κάποιες μέρες πριν, για να προλάβουν οι πολίτες να ενημερωθούν. Όταν έχεις πολιτικό αρχηγό να κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα, για την ισότητα των όπλων, να το κάνεις και εσύ. Δεν θέλουμε να πάμε σε αντιπαράθεση επιπέδου ‘’πόθεν έσχες’’».

«Αδικαιολογήτως πρόθυμος»

Ο κ. Μαρινάκης αρνήθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός της κυβέρνησης για την συμφωνία των Πρεσπών: «Ήμασταν αντίθετοι στην κακή συμφωνία Πρεσπών, δεν την ψηφίσαμε, αλλά είπαμε ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί, δεν θα μπορεί να αλλάξει. Όταν η άλλη πλευρά δεν τηρεί τα βασικά, δεν εξυπηρετείς εθνικά συμφέροντα όταν είσαι αδικαιολογήτως πρόθυμος. Αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που οι άλλοι επιμένουν σε μια προσβλητική και ανιστόρητη θέση. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι δεν κάνει την παραμικρή έκπτωση στα εθνικά μας θέματα και τα συμφέροντα της χώρας».

Για το θέμα των παρακολουθήσεων και την άρνηση της ΕΥΠ να ενημερώσει την ΑΔΑΕ σχετικά με την υπόθεση Ανδρουλάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Γίνονται όσα προβλέπονται υπηρεσιακά. Η ΕΥΠ είναι μια μυστική υπηρεσία με συγκεκριμένη δομή και λειτουργία, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη. Μιλάμε για κάτι μεταξύ μιας μυστικής υπηρεσίας και μιας ανεξάρτητης αρχής. Παραπέμπω στην χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη μείωση της ανεργίας: «Κάτω από 900.000 είναι οι άνεργοι στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2011, δηλαδή εδώ και 13 χρόνια. Επιπλέον, κατά το μήνα Απρίλιο 2024, καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 132.352 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 354.231, ενώ οι αποχωρήσεις σε 221.879. Από τη σύγκριση των στοιχείων του φετινού Απριλίου με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, προκύπτει ότι είχαμε 9.273 περισσότερες θέσεις εργασίας».

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως είπε, είναι οι θέσεις εργασίας «να βελτιώνονται πάντοτε και ποιοτικά με ακόμα καλύτερες απολαβές για τους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό πως πάνω από 310.000 συμπολίτες μας που έως το 2019 ήταν άνεργοι, βρήκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές σε σχέση με αυτές που είχαν κατά το παρελθόν.

Συνεχίζουμε, προκειμένου να πετύχουμε δύο μεγάλους μας στόχους για αυτή την τετραετία: Πρώτον να αγγίξουμε και -γιατί όχι;- να πέσουμε κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον δείκτη της ανεργίας και δεύτερον να κάνουμε πράξη τον στόχο μας για αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών και για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το τέλος της τετραετίας».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Στις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου για ακοστολόγητο πρόγραμμα απάντησε με ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά. 

Οπως επισημαίνει, «είναι ειρωνικό και απολύτως προσβλητικό προς τον ελληνικό λαό, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Ανάπτυξης φέρνουν στη Bουλή ένα πλήρως ακοστολόγητο νομοσχέδιο που αφορά θεωρητικώς μέτρα για την ενίσχυση του καταναλωτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κουνά το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το οικονομικό του πρόγραμμα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v