Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Μειώστε τα επιτόκια κατά 1,5%!

Μείωση επιτοκίων κατά 1,5% σε παγκόσμιο επίπεδο, ισχυρές ενέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες, απόλυτη κάλυψη όλων των καταθέσεων προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος-αναλυτής, κ. Nouriel Roubini.

Roubini: Μειώστε τα επιτόκια κατά 1,5%!
Επιπλέον μείωση επιτοκίων κατά 1,5% σε παγκόσμιο επίπεδο προτείνει ο γνωστός αναλυτής κ. Nouriel Roubini, προκειμένου να υπάρχει συντονισμένη αντιμετώπιση της κρίσης και να αποφευχθεί η ύφεση.

Στο κλασικό report του "Roubini Global Economics", ο χαρακτηριζόμενος "Κασσάνδρα" οικονομολόγος υπογραμμίζει πως πέραν της μείωσης επιτοκίων -κατά 150 μονάδες βάσης- θα πρέπει να υπάρξει προσωρινή εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων (άνευ ορίου), απεριόριστη παροχή ρευστότητας στα προβληματικά τραπεζικά ιδρύματα αλλά και λήψη μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

"Εάν εγώ βρισκόμουν στη θέση των υπευθύνων, θα πραγματοποιούσα ριζοσπαστικές αλλαγές στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και θα φρόντιζα να υπάρξει στενή και συντονισμένη συνεργασία όλων των κυβερνήσεων ανά την υφήλιο, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή", τονίζει ο κ. Roubini.

Ο οικονομολόγος ζητά άμεση παρέμβαση από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το G20, οργανισμοί οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συνάντηση το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον.

-- Το απόλυτο κραχ δεν μπορεί να αποκλειστεί

Ο κ. Roubini προσθέτει στο report: του "Σε αυτήν την περίοδο απόλυτου κινδύνου ένα απότομο χρηματιστηριακό κραχ, όπως αυτό που συνέβη το 1987 με ημερήσια υποχώρηση 20% του Dow Jones, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει, ο πανικός και η έλλειψη αυτοπεποίθησης ενισχύονται και οι επενδυτές έχουν παντελώς χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την ικανότητα των Ααρχών να ελέγξουν την κατάρρευση".

-- "Φούσκες" σε όλη την υφήλιο

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, ένα από τα χαρακτηριστικά της τρέχουσας περιόδου είναι ότι υπάρχουν "φούσκες" που εκρήγνυνται ή ετοιμάζονται να το πράξουν παντού: αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, πίστης, εμπορευμάτων, hedge funds, private equities. Ακόμη, δε, και οι μέχρι σήμερα σχετικά προσεκτικές οικονομίες της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία ιδιαίτερα απότομη προσγείωση της ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v