Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Κίνδυνοι για τις ευρωτράπεζες λόγω εφησυχασμού για το Κλίμα

Η κεντρική τράπεζα πιέζει τις τράπεζες εδώ και χρόνια να συνυπολογίσουν τις κλιματικές εκτιμήσεις στον τρόπο με τον οποίο δανείζουν και αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά αυτές απέτυχαν να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις και τις απειλές για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

ΕΚΤ: Κίνδυνοι για τις ευρωτράπεζες λόγω εφησυχασμού για το Κλίμα

Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αποτυγχάνουν να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους στην αποανθρακοποίηση της οικονομίας και έτσι αντιμετωπίζουν αυξημένους οικονομικούς και νομικούς κινδύνους καθώς και κινδύνους που σχετίζονται με τη φήμη τους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οπως θυμίζει το Reuters, η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες εδώ και χρόνια να συνυπολογίσουν τις κλιματικές εκτιμήσεις στον τρόπο με τον οποίο δανείζουν και αξιολογούν τον κίνδυνο, αλλά αυτές απέτυχαν να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις και τις απειλές για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

"Η ανάλυσή μας για 95 τράπεζες που καλύπτουν το 75% των δανείων της ζώνης του ευρώ δείχνει ότι επί του παρόντος τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν ευθυγραμμίζονται σημαντικά με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, οδηγώντας σε αυξημένους κινδύνους μετάβασης για περίπου το 90% αυτών των τραπεζών", είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Frank Elderson σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο.

Η συνολική πιστωτική έκθεση είναι συγκριτικά μικρή, ωστόσο, η αξία της ανέρχεται σε περίπου 189 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις των κλάδων πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, ηλεκτρικής ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χάλυβα και του τσιμέντου, ή περίπου το 5% της συνολικής πίστωσης σε επιχειρήσεις, ανέφερε η ΕΚΤ σε νέα έκθεση.

Από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, 13 είχαν ανοίγματα άνω των 5 δισ. ευρώ η καθεμία στους έξι βασικούς μεταβατικούς τομείς, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών εκπομπών CO2 στη ζώνη του ευρώ.

Οι τράπεζες έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του πόσο αποκλίνουν από την αναμενόμενη πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Εάν αποτύχουν σε αυτό, τότε ενδέχεται να εισαχθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, δήλωσε η ΕΚΤ.

"Ο σχεδιασμός μετάβασης πρέπει να γίνει ακρογωνιαίος λίθος της διαχείρισης κινδύνου, καθώς είναι θέμα χρόνου να γίνουν υποχρεωτικά τα σχέδια μετάβασης", είπε ο Elderson.

Ένας μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες είναι ότι οι ενέργειές τους αποκλίνουν από την επικοινωνία τους. Ενώ πολλές τράπεζες λένε ότι παίρνουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή, οι πρακτικές τους υποδηλώνουν εφησυχασμό.

"Το 70% αυτών των τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξημένους δικαστικούς κινδύνους καθώς έχουν δεσμευτεί δημόσια για τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά το πιστωτικό τους χαρτοφυλάκιο εξακολουθεί να μην είναι ευθυγραμμισμένο με αυτήν», είπε ο Elderson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v