Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

GTech: Αύξηση 3% στα λειτουργικά κέρδη το Q3

Στα 730 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα έσοδα της GTech το γ' τρίμηνο, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 219 εκατ. ευρώ. Η πορεία των αποτελεσμάτων του ομίλου ανά γεωγραφική περιφέρεια. Αισιόδοξος ο CEO, Marco Sala.

GTech: Αύξηση 3% στα λειτουργικά κέρδη το Q3

Αύξηση εσόδων και κερδών, σε σταθερό νόμισμα, εμφάνισε για το γ΄τρίμηνο ο πολυεθνικός κολοσσός στη διαχείριση λοταριών GTech.

Τα κυριότερα σημεία των αποτελεσμάτων Q3 έχουν ως εξής: 

· Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) κατά 3% για το 3ο τρίμηνο σε σταθερό νόμισμα, πριν από την πρόβλεψη καταβολής €30 εκ. για τον εφάπαξ διακανονισμό της διαφοράς που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές στην Ιταλία

· Αύξηση άνω του 4% των εσόδων λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα στη Β. και Ν. Αμερική

· Αύξηση κατά 2% των εσόδων λοταρίας στην Ιταλία

· Η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) ανήλθε σε €2,59 δισ. στις 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας βελτίωση κατά €77 εκ. το 3ο τρίμηνο

Σύγκριση αποτελεσμάτων 3ου Τριμήνου και Εννεαμήνου 2013 της GTECH

Ενοποιημένη Δήλωση Εσόδων (€/M)

3ο Τρίμηνο 2013

3ο Τρίμηνο 2012

% μεταβολή

9M 2013

9M2012

% μεταβολή

Έσοδα

730,2

740,2

(1,4)

2.289,7

2.263,2

1,2

Λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA)

219,0

246,0

(11,0)

792,1

786,0

0,8

Λειτουργικά Έσοδα

102,3

134,5

(23,9)

455,3

457,0

(0,4)

Καθαρά Έσοδα Αποδιδόμενα στους Ιδιοκτήτες

32,2

48,9

(34,3)

174,2

170,4

2,2

Κέρδη ανά Μετοχή (Προσαρμοσμένα)

0,18

0,28

(35,7)

1,01

0,99

2,0

Τι δήλωσε ο CEΟ 

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σημειώσαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, που χαρακτηρίζονται από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εργασιών στη Β. και Ν. Αμερική και από τα κέρδη στις λοταρίες στην Ιταλία», δήλωσε ο Marco Sala, Διευθύνων Σύμβουλος της GTECH S.p.A. «Διατηρούμε την πειθαρχημένη προσέγγισή μας όσον αφορά τη διάθεση κεφαλαίων, συνεχίζοντας παράλληλα, να διερευνούμε πιθανές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε παγκόσμια κλίμακα».

«Όπως προβλεπόταν, η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) βελτιώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά €77 εκ. συγκρινόμενη με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και παραμένουμε εντός του χρονοδιαγράμματος για την επίτευξη του σχετικού στόχου της Οδηγίας μας για το 2013. Αναμένουμε επίσης ότι η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) θα διαμορφωθεί τελικά στο άνω διάστημα του εύρους των αντίστοιχων στόχων, αφού εξαιρέσουμε την εφάπαξ επίπτωση από την πρόβλεψη για τον διακανονισμό της διαφοράς που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές στην Ιταλία», δήλωσε ο Alberto Fornaro, Οικονομικός Διευθυντής της GTECH S.p.A.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου

Τα Ενοποιημένα Έσοδα διαμορφώθηκαν σε €730 εκ. σημειώνοντας αύξηση 1,4% σε σταθερό νόμισμα, έναντι €740 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2012. Τα έσοδα από τον τομέα εργασιών της Β. και Ν. Αμερικής ανήλθαν σε €251 εκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 17% ή κατά 25% σε σταθερό νόμισμα. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την πώληση εξοπλισμού παιγνίων στην Καναδική αγορά, από την αύξηση κατά 4,4% των εσόδων λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα και από την επιστροφή ορισμένων λειτουργικών δαπανών εκ μέρους της Λοταρίας της Ιντιάνα.

Τα έσοδα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε €81 εκ. έναντι €113 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω υψηλότερων πωλήσεων προϊόντων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012. Τα έσοδα στην Ιταλία διαμορφώθηκαν σε €398 εκ. έναντι €412 για το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τη συνεισφορά των εργασιών λοταρίας να εμφανίζεται αυξημένη κατά 2%.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €219 εκ., συμπεριλαμβανομένης της εφάπαξ πρόβλεψης ύψους €30 εκ. για τον διακανονισμό της διαφοράς που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές στην Ιταλία. Το ποσό της εν λόγω πρόβλεψης αντιστοιχεί στο μέγιστο ποσοστό (30%), με βάση τον Νόμο, του ποσού των €100 εκ. το οποίο έχει προσδιοριστεί ως αποζημίωση βάσει της απόφασης σε πρώτο βαθμό.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €249 εκ. έναντι €246 εκ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 1% ή 3% σε σταθερό νόμισμα. Η δυναμική ανάπτυξη εργασιών στις αγορές της Β. Αμερικής, σε συνδυασμό με την απόδοση των Λοταριών και τη βελτιωμένη διαχείριση του pay out στα αθλητικά στοιχήματα, αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση της φορολογίας των παιγνιομηχανών VLT από 4% που ήταν πέρυσι, σε 5%.

Χωρίς την πρόβλεψη που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές, τα δηλούμενα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε €102 εκ. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα (Operating Income) ανήλθαν σε €132 εκ. κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, έναντι €134 εκ. κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στους ιδιοκτήτες (Net Income attributable to the Owners) διαμορφώθηκαν σε €32 εκ. έναντι €49 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν €0,18, σε σύγκριση με €0,28 για την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) κατά τη διάρκεια του τριμήνου ανήλθαν σε €73 εκ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013, τα Ενοποιημένα Ίδια Κεφάλαια (Consolidated Shareholders' Equity) ανήλθαν σε €2,64 δισ. Η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) της GTECH ανερχόταν σε €2,59 δισ. έναντι €2,55 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου 2012. Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η Καθαρή Οικονομική Θέση (NFP) σημείωσε βελτίωση κατά €77 εκ. συγκρινόμενη με το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Σύγκριση Εσόδων 3ου Τριμήνου ανά Τομέα Εργασιών

Β. και Ν. Αμερική

Τα έσοδα του τομέα εργασιών της Β. και Ν. Αμερικής αυξήθηκαν κατά 17% και ανήλθαν σε €251 εκ. από €215 εκ. το προηγούμενο έτος. Σε σταθερό νόμισμα, τα έσοδα του τομέα εργασιών Β. και Ν. Αμερικής σημείωσαν αύξηση 25%, κυρίως λόγω της αύξησης στις πωλήσεις προϊόντων κατά €28 εκ. (σε σταθερό νόμισμα) και της αύξησης των εσόδων από υφιστάμενα καταστήματα, τα οποία ωφελήθηκαν από το jack-pot του παιχνιδιού "Powerball" και το λανσάρισμα του ίδιου παιχνιδιού στην Καλιφόρνια. Οι βελτιώσεις στις πωλήσεις Στιγμιαίων Λαχείων, κυρίως στο Τέξας, τη Β. Καρολίνα και την Καλιφόρνια, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση των εσόδων από υφιστάμενα καταστήματα. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν από €54 εκ. σε €63 εκ. (ή €69 εκ. σε σταθερό νόμισμα).

Από την έναρξη του κύκλου αντικατάστασης του Καναδικού συστήματος λοταρίας, τον οποίο η GTECH σήμερα εκτιμά σε περίπου €182 εκ., η Εταιρεία έχει καταγράψει έσοδα από πωλήσεις ύψους €151 εκ., από τα οποία τα €106 εκ. αποτυπώθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα του 2013 και €45 εκ. σε αυτά του 2012.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η GTECH επιλέχθηκε ως αποκλειστικός προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών λοταρίας στον ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης των παιγνίων λοταρίας στην Παραγουάη. Η Εταιρεία εξασφάλισε επίσης επεκτάσεις των συμβάσεών της με οργανισμούς λοταρίας στην Αργεντινή, το Κεντάκι και το Ουισκόνσιν.

Για την περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων, οι λοταρίες του Τέξας και του Τεννεσί κληρώνουν, για πρώτη φορά, τα παιχνίδια αριθμών 4 φορές την ημέρα και 3 φορές την ημέρα, αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, τον Οκτώβριο λανσαρίστηκε η αναβαθμισμένη έκδοση του παιχνιδιού "Mega Millions", που περιλαμβάνει τζακ-ποτ μεγαλύτερου αρχικού ποσού και ταχύτερου ρυθμού αύξησης, καθώς και καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Διεθνείς Δραστηριότητες

Τα έσοδα από τις Διεθνείς Δραστηριότητες ήταν €81 εκ. έναντι €113 εκ. το προηγούμενο έτος, όταν η GTECH κατέγραψε επίπεδα-ρεκόρ στις πωλήσεις προϊόντων, λόγω της επίτευξης σημαντικών συνεργασιών στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία. Επιπλέον, τα έσοδα επηρεάστηκαν από τη μειωμένη δραστηριότητα τζακ-ποτ του παιχνιδιού "Euro Millions" και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε διεθνές επίπεδο, η απόδοση του "Lotto" στην Τσεχία ωφελείται από την εισαγωγή μίας επιπλέον μηνιαίας κλήρωσης. Οι πωλήσεις Στιγμιαίων Λαχείων κατά το τρίμηνο βελτιώθηκαν, σημειώνοντας αύξηση σε αρκετές γεωγραφικές περιοχές μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Μ. Βρετανία, η Πολωνία και η Σλοβακία. Πρόσφατα, η Λοταρία της Μ. Βρετανίας αύξησε την τιμή του λαχνού για το παιχνίδι "Lotto" από 1 σε 2 Λίρες.

Ιταλία

Τα συνολικά έσοδα από την Ιταλία διαμορφώθηκαν σε €398 εκ. έναντι €412 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2012. Τα αυξημένα στοιχήματα σε «καθυστερημένους αριθμούς» lotto (Lotto late numbers) και στο 10eLotto, η βελτιωμένη απόδοση του Στιγμιαίου Λαχείου και η βελτιωμένη διαχείριση του pay out στα αθλητικά στοιχήματα στην Ιταλία, αντιστάθμισαν εν μέρει τη μείωση των εσόδων από τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές.

Τα συνολικά στοιχήματα Lotto για το τρίμηνο σημείωσαν αύξηση κατά 3,4% και ανήλθαν σε €1,52 δισ. έναντι €1,47 δισ. για το προηγούμενο έτος. Τα στοιχήματα από το Στιγμιαίο Λαχείο αυξήθηκαν κατά €8,5 εκ. από πέρυσι και ανήλθαν σε €2,24 δισ.

Τα έσοδα από Στοιχήματα σε Παιγνιομηχανές διαμορφώθηκαν σε €136 εκ. έναντι €162 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης του φόρου στις παιγνιομηχανές VLT από 4% που ήταν πέρυσι, σε 5%.

Τα έσοδα από αθλητικά στοιχήματα αυξήθηκαν κατά περίπου 69% και ανήλθαν σε €25 εκ., λόγω της καταβολής χαμηλότερων κερδών στους παίκτες.

Τα δηλούμενα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά €34 εκ. και διαμορφώθηκαν σε €139 εκ., κυρίως λόγω της εφάπαξ πρόβλεψης για τον διακανονισμό της διαφοράς που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το τρίμηνο άγγιξαν τα €169 εκ. έναντι €173 εκ. για το τρίτο τρίμηνο του 2012. Οι θετικές αποδόσεις των λοταριών και η καταβολή μειωμένων κερδών στους παίκτες αθλητικών στοιχημάτων αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από την υψηλότερη φορολογία των παιγνιομηχανών VLT.

Ενοποιημένα Αποτελέσματα Εννεαμήνου

Για το πρώτο εννεάμηνο του 2013, τα Έσοδα ανήλθαν σε €2,29 δισ. έναντι €2,26 δισ. για το πρώτο εννεάμηνο του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% ή κατά 2,5% σε σταθερό νόμισμα. Οι πωλήσεις προϊόντων αυξήθηκαν κατά 40% και ανήλθαν σε €228 εκ., λόγω των εργασιών στην περιοχή της Β. και Ν. Αμερικής. Τα έσοδα λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα στη Β. και Ν. Αμερική αυξήθηκαν κατά 2,2% και διαμορφώθηκαν στα €386 εκ. Τα έσοδα λοταρίας από υφιστάμενα καταστήματα του τομέα Διεθνών Δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 1,5% και διαμορφώθηκαν σε €82 εκ. το πρώτο εννεάμηνο του έτους, λόγω της καλής απόδοσης στην Τσεχία.

Τα στοιχήματα από το "Lotto" στην Ιταλία ανήλθαν σε €4,7 δισ. έναντι €4,6 δισ. το προηγούμενο έτος. Τα στοιχήματα σε «καθυστερημένους αριθμούς» lotto (late lotto numbers) σημείωσαν αύξηση κατά 43% και ανήλθαν σε €454 εκ., από €318 που ήταν πέρυσι. Τα στοιχήματα από το Στιγμιαίο Λαχείο διαμορφώθηκαν σε €7,17 δισ., έναντι €7,29 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €792 εκ., καταγράφοντας αύξηση 1%. Σε σταθερό νόμισμα, και εξαιρουμένης της πρόβλεψης που αφορά τα στοιχήματα σε παιγνιομηχανές, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,5%, ενώ τα Λειτουργικά Έσοδα (Operating Income) σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη του 7%.

Ο τελικός συντελεστής φόρου εισοδήματος ύψους 39,8% (από 42,1% για το προηγούμενο έτος) διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο από την αύξηση των προ φόρων εσόδων σε γεωγραφικές περιοχές με χαμηλότερη φορολογία και από την ευνοϊκότερη φορολογική νομοθεσία στην Ιταλία.

Τα καθαρά έσοδα (κέρδη) που αποδίδονται στους ιδιοκτήτες (Net Income attributable to the owners) ανήλθαν σε €174 εκ. έναντι €170 εκ. για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα προσαρμοσμένα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) αυξήθηκαν σε €1,01 συγκριτικά με €0,99 κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι ταμειακές ροές από Λειτουργικές Δραστηριότητες (Cash from Operations) διαμορφώθηκαν σε €497 εκ. έναντι €553 εκ. για το πρώτο εννεάμηνο του 2012, κυρίως λόγω μεταβολών στο κεφάλαιο κίνησης.

Οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) ανήλθαν σε €287 εκ. Από το ποσό αυτό, €92 εκ. χρησιμοποιήθηκαν για την προκαταβολή στο πλαίσιο της 15-ετούς σύμβασης παροχής υπηρεσιών προς την Λοταρία του New Jersey. Το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε εν μέρει μέσω της συνεισφοράς κεφαλαίου, ύψους €57 εκ., εκ μέρους άλλων μελών της Κοινοπραξίας Northstar New Jersey. Χωρίς την εν λόγω συνεισφορά κεφαλαίου, οι κεφαλαιακές δαπάνες (Capital Expenditures) ανήλθαν συνολικά σε €230 εκ.

Άλλες Εξελίξεις

Στις 31 Αυγούστου 2013 η Ιταλική Κυβέρνηση εξέδωσε Νομοθετικό Διάταγμα (Διάταγμα IMU υπ' αριθ. 102/2013) με το οποίο δινόταν η δυνατότητα διακανονισμού του ποσού που το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο (εφεξής «Corte dei Conti» ή «Δικαστήριο») είχε αποφασίσει σε πρώτο βαθμό. Συγκεκριμένα, μέσω του εν λόγω Νομοθετικού Διατάγματος, δινόταν η δυνατότητα πληρωμής τουλάχιστον του 25% του ποσού που είχε προσδιοριστεί με την απόφαση στον πρώτο βαθμό.

Δεδομένου ότι το Corte dei Conti είχε προσδιορίσει σε €100 εκ. το ποσό που οφειλόταν από την Lottomatica Videolot Rete (LVR), θυγατρική της GTECH, στις 15 Οκτωβρίου 2013 η LVR υπέβαλε αίτημα διακανονισμού σύμφωνα με το προαναφερθέν Διάταγμα IMU.

Στην ακροαματική διαδικασία της 30ης Οκτωβρίου 2013, το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της LVR αυξάνοντας το οφειλόμενο ποσό σε 30 εκατ. (το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό βάσει του νόμου), και θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τις 15 Νοεμβρίου 2013. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 4 Νοεμβρίου.

Στις 29 Οκτωβρίου 2013 το Διάταγμα IMU κατέστη Νόμος με τροποποιήσεις οι οποίες επιτρέπουν τον διακανονισμό με την καταβολή ποσού ίσου με το 20% του ποσού το οποίο έχει προσδιοριστεί με την απόφαση στον πρώτο βαθμό, υπό τους εξής όρους: 1) Ότι το αίτημα διακανονισμού θα υποβληθεί μαζί με την επιβεβαίωση της πληρωμής μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, και 2) ότι στο Δικαστήριο έχει ήδη υποβληθεί ένα πρώτο αίτημα διακανονισμού, το οποίο και έχει γίνει δεκτό. Θεωρώντας ότι στην περίπτωσή της εκπληρώνονται και οι δύο προηγούμενοι όροι, η LVR υπέβαλε νέο αίτημα, αιτούμενη τον διακανονισμό με βάση το ποσοστό του 20%, συνοδευόμενο από την επιβεβαίωση της πληρωμής του ποσού των €20 εκ. Η απόφαση για την υπόθεση θα ληφθεί στις 8 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της νέας ακροαματικής διαδικασίας την οποία όρισε το Δικαστήριο.

Σε αναμονή της νέας απόφασης του Δικαστηρίου, η GTECH προχώρησε στη συντηρητική εγγραφή της πρόβλεψης ύψους €30 εκ. για τον διακανονισμό της διαφοράς, στις ενοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2013, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της 4ης Νοεμβρίου 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v