Στο 0,3% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο

Σε χαμηλό πενταετίας υποχωρεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης. Απογοητευτική η εικόνα και από το εμπορικό ισοζύγιο με μείωση εξαγωγών κατά 3%.

Στο 0,3% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Σεπτέμβριο

Πληθαίνουν τα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωζώνη, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ οι εξαγωγές βουλιάζουν παρά την πτωτική πορεία του ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το Σεπτέμβριο το 0,3% από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Μπορεί η ένδειξη του Σεπτεμβρίου να ήταν η αναμενόμενη, σε κάθε περίπτωση όμως, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι για νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στην αποκαλούμενη «ζώνη κινδύνου», δηλαδή κάτω από το 1%, επί 12 μήνες.

Ένας βασικός παράγοντας για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα πάντως, ήταν η μείωση των τιμών ενέργειας κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,8% από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.  

Η εικόνα δεν είναι θετική ούτε στο εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης. Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 3% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται πως οι εξαγωγές της Γηραιάς Ηπείρου ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης κατά την περίοδο 2009-2012. Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Αύγουστο στα 9,2 δισ. ευρώ ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε αγγίξει τα 21,6 δισ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v