Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκίνησαν οι αγορές καλυμμένων ομολόγων. Ντεμπούτο με τίτλους της Societe Generale και της BNP Paribas.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τις αγορές καλυμμένων ομολόγων στο πλαίσιο του βασικού προγράμματος με το οποίο ο Μάριο Ντράγκι φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων όπως και τα στοχευμένα φθηνά δάνεια (TLTRO) προς τις τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι δύο πυλώνες στρατηγικής της ΕΚΤ για την  περιοχή.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ κατέληξε σε συμφωνία για το νομικό πλαίσιο του προγράμματος αγορών καλυμμένων ομολόγων, πλησιάζοντας πιο κοντά στην εφαρμογή των αγορών ενεργητικών με την οποία ευελπιστεί να τονώσει την οικονομία. Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το Bloomberg, αρχικά οι αξιωματούχοι έβλεπαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος καθώς ορισμένα ζητήματα, όπως η λογιστική αποτύπωση, παρέμεναν υπό συζήτηση.

Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, η ΕΚΤ άρχισε αγοράζοντας γαλλικά καλυμμένα βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Πρόκειται για τίτλους που αγόρασε από τη Societe Generale και την BNP Paribas.

Αγόρασε επίσης ισπανικά χρεόγραφα από δύο άλλες τράπεζες, που μίλησαν ανώνυμα στο πρακτορείο Bloomberg.

«Από σήμερα θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πόσο επιθετική θα είναι η ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων» εξηγεί ο Agustin Martin, της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

«Πηγές της αγοράς περίμεναν ότι ο βασικός στόχος του προγράμματος θα ήταν ομόλογα περιφερειακών τραπεζών που καταγράφουν και τις υψηλότερες αποδόσεις» σχολιάζει το πρακτορείο Reuters και συμπληρώνει: «Ωστόσο, ένας τραπεζίτης δήλωσε ότι η ΕΚΤ «αγοράζει ό,τι εμπίπτει στην εντολή της, αλλά σε σχετικά μικρούς όγκους και κυρίως βραχυπρόθεσμους τίτλους».

«Αγοράζουν κυρίως γαλλικούς και βελγικούς τίτλους σε μικρές ποσότητες, περίπου 5 εκατ. ευρώ» είπε τραπεζίτης στο πρακτορείο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v