Νοβότνι: H EKT δεν έχει εξετάσει αγορές εταιρικών ομολόγων

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο κ. Νοβότνι σημείωσε πως μπορεί να το στηρίξει αν δει έναν άμεσο κίνδυνο μιας μακράς περιόδου αποπληθωρισμού.

Νοβότνι: H EKT δεν έχει εξετάσει αγορές εταιρικών ομολόγων

Η αγορά εταιρικών ομολόγων θα ήταν ένας τρόπος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επεκτείνει τον ισολογισμό της, δήλωσε την Τετάρτη ο Έντβαλντ Νοβότνι, αλλά τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα την ιδέα και πως πρέπει να επιλυθούν πρώτα τεχνικά ζητήματα.

Καλά πληροφορημένες πηγές έχουν αναφέρει στο Reuters ότι η ΕΚΤ εξετάζει τις αγορές εταιρικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά και μπορεί να λάβει απόφαση για το ζήτημα ως το Δεκέμβριο, με την προοπτική να ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα στις αρχές του επόμενου έτους. 

Σε συνέντευξη του στο MNI, o κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, Έντβαλντ Νοβότνι, δήλωσε: «Δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση για αυτό στο Διοικητικό Συμβούλιο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Οι αγορές εταιρικών ομολόγων θα αυξήσουν τον ισολογισμό, αλλά πρέπει πρώτα να δει κανείς τις τεχνικές δυνατότητες» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ο κ. Νοβότνι σημείωσε πως μπορεί να το στηρίξει αν δει έναν άμεσο κίνδυνο μιας μακράς περιόδου αποπληθωρισμού. «Και πάλι θα έπρεπε να κοιτάξουμε τα νομικά όρια της δικαιοδοσίας μας» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v