Μειώνεται ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας

Κλειστή παραμένει η στρόφιγγα του δανεισμού για τις επιχειρήσεις του Νότου. Προβληματίζουν τα στοιχεία της ΕΚΤ. Μείωση της χρηματοδότησης κατά 4,6% στην Ελλάδα και κατά 12,5% στην Ιρλανδία. Αυξάνεται ο δανεισμός στις χώρες του πυρήνα.

Μειώνεται ο δανεισμός για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας

Και το Σεπτέμβριο μειώθηκε ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη. Παρά τις έντονες προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι, οι τράπεζες κλειστούν κλειστή την στρόφιγγα της χρηματοδότησης επί 29ο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, ενώ τον Αύγουστο είχαν συρρικνωθεί κατά 1,5%. Σε ετήσια βάση, ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 2%.

Η προσφορά χρήματος Μ3 – ένας ευρύτερος δείκτης για την αποτίμηση της ρευστότητας στην οικονομία – ενισχύθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα ο δανεισμός των επιχειρήσεων εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης προβληματίζει. Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν σαφέστατα το χάσμα μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας της ευρωζώνης. Ο δανεισμός των επιχειρήσεων μειώθηκε σε ετήσια βάση στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά αυξήθηκε στη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Στην Ιταλία, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση, στην Κύπρο κατά 0,9% και στην Ελλάδα κατά 4,6%.

Στην Ιρλανδία, ο δανεισμός των επιχειρήσεων κατέγραψε τη μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιούλιο του 2011 καθώς συρρικνώθηκε κατά 12,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v