Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Βάζει τέλος στην «ποσοτική χαλάρωση»

Τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων αποφάσισε την Τετάρτη η Fed. Οι αξιωματούχοι διατήρησαν το guidance για τα επιτόκια, αφήνοντας παράθυρο για πιο γρήγορη αύξηση. Αναβάθμισαν την αξιολόγηση για αγορά εργασίας. Πτώση 0,19% στη Wall, ράλι για το δολάριο.

Fed: Βάζει τέλος στην «ποσοτική χαλάρωση»

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να ολοκληρώσει την Τετάρτη το τρίτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι οι αγορές ομολόγων θα λήξουν τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι ο τρίτος και τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012, με τον μηνιαίο ρυθμό αγορών αμερικάνικων ομολόγων και στεγαστικών δανείων στα 85 δισ. δολάρια. Από τότε η ανεργία έχει μειωθεί από το 8,1% στο 5,9%, o S&P 500 έχει ανέλθει από τις 1.500 μονάδες στις 1.900, οι αποδόσεις των 10ετων αμερικάνικων ομολόγων έχουν κινηθεί υψηλότερα, ενώ ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει βουτιά.

Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την σταδιακή περιστολή των αγορών τον Ιανουάριο του 2014, μειώνοντας το πρόγραμμα κατά 10 δισ. δολάρια σε κάθε συνεδρίαση.

Η απόφαση λήφθηκε με εννιά θετικές ψήφους από τα δέκα μέλη της επιτροπής. Ο αξιωματούχος Narayana Kocherlakota μειοψήφισε.

Ο κ. Κοcherlakota υποστήριξε πως με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η Fed πρέπει να κρατήσει την δέσμευση της για χαμηλά επιτόκια «τουλάχιστον μέχρι το outlook για τον πληθωρισμό τα επόμενα ένα με δύο χρόνια να επιστρέψει στο 2% και να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με το σημερινό ρυθμό. 

Διατηρεί το guidance για επιτόκια - «Παράθυρο» για ταχύτερη αύξηση 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική θα είναι κατάλληλη για «σημαντικό χρονικό διάστημα» μετά το τέλος του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού.Ωστόσο διευκρινίζει πως αν η οικονομία βελτιωθεί ταχύτερα από τις προβλέψεις, ενδέχεται να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια. «Αν οι εισερχόμενες πληροφορίες δείξουν ταχύτερη πρόοδο προς τους στόχους της Επιτροπής για την απασχόληση και τον πληθωρισμό από ότι αναμένει τώρα η Επιτροπή, τότε οι αυξήσεις στα επιτόκια είναι πιθανό να συμβούν νωρίτερα από ότι προβλέπεται σήμερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αντίθετα, αν η πρόοδος αποδειχθεί πιο αργή από ότι αναμένεται, τότε οι αυξήσεις στα επιτόκια ενδέχεται να γίνουν αργότερα».

Η Fed εκφράζει την εκτίμηση πως η ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας θα παραμείνει σε τροχιά, παρά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. «Η Επιτροπή συνεχίζει να βλέπει σημαντική ισχύ στην ευρύτερη οικονομία για την στήριξη της διαδικασίας επιστροφής προς την πλήρη απασχόληση σε ένα περιβάλλον σταθερών τιμών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση στις 16 με 17 Σεπτεμβρίου ορισμένοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη της αμερικάνικης οικονομίας μπορεί να είναι πιο αργή από ότι αναμενόταν αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί περισσότερο από τις προβλέψεις. 

Βελτίωση στην αγορά απασχόλησης - Καλύτερο το outlook για πληθωρισμό

«Οι συνθήκες στην αγορά απασχόλησης βελτιώθηκαν κάπως περισσότερο, με σταθερά κέρδη στην απασχόληση και χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας» αναφέρεται στην FOMC. «Μια ομάδα δεικτών για την αγορά απασχόλησης δείχνουν πως η υποαπασχόληση των εργατικών πόρων σταδιακά μειώνεται» σημειώνεται, σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση όπου τα μέλη της επιτροπής τόνιζαν «ότι παραμένει σημαντική υποαπασχόληση των εργατικών πόρων».

«Η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στο outlook για την αγορά εργασίας από τότε που ξεκίνησε το σημερινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» υπογραμμίζoυν οι αξιωματούχοι. 

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει βραχυπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα λόγω των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, επαναλαμβάνουν τη φράση από την ανακοίνωση του Σεπτεμβρίου ότι «η πιθανότητα του πληθωρισμού να παραμείνει σταθερά κάτω από το 2% έχει υποχωρήσει κάπως». 

Η Fed σημείωσε ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τον ισολογισμό που έχει εκτοξευτεί στο επίπεδο των 4,48 τρισ. δολαρίων, μετά από τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2008.

Μικρή πτώση στη Wall - Ράλι για το δολάριο

Οι μετοχές στη Wall Street έκλεισαν με περιορισμένες απώλειες, τα αμερικάνικα ομόλογα υποχώρησαν, ενώ ράλι πραγματοποίησε το δολάριο.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 16.974,31 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,14% στις 1,982,30 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,33% στις 4.549,23 μονάδες.

H απόδοση του 10ετους αμερικάνικου ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,32%. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot πραγματοποίησε άλμα 0,6%, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες.

Χαμηλότερα κινήθηκε ο χρυσός, κλείνοντας στα 1.224,90 δολάρια ανά ουγκιά. Κέρδη 1% για το αργό πετρέλαιο.

H πορεία του S&P 500 και το QE. Πηγή: Marketwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v