Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒοΕ: Υποβαθμίζει στόχους ανάπτυξης για τη Βρετανία

Έντονες πιέσεις για την στερλίνα μετά την έκθεση της ΒοΕ. Σημαντική υποβάθμιση στον στόχο για ανάπτυξη και πληθωρισμό της Βρετανίας. Έντονη η ανησυχία του Μαρκ Κάρνει για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.

ΒοΕ: Υποβαθμίζει στόχους ανάπτυξης για τη Βρετανία

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για ανάπτυξη και πληθωρισμό προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, υποδεικνύοντας πως τα επιτόκια της στερλίνας θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η ΒοΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και 2,6% για το 2016 έναντι αρχικής εκτίμησης στο 3,1% και στο 2,8% αντιστοίχως, στην έκθεση του Αυγούστου. Αναφέρει επίσης ότι ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό θα επιτευχθεί σε τρία χρόνια.

Η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος ήταν άμεση με την στερλίνα να δέχεται έντονες πιέσεις και να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,5873 δολ.

«Η κατάσταση είναι λίγο πιο αδύναμη από ότι ήταν τον Αύγουστο αντικατοπτρίζοντας το διεθνές περιβάλλον και τις ηπιότερες προβλέψεις για την εγχώρια ζήτηση του ιδιωτικού τομέα» αναφέρει η ΒοΕ και συμπληρώνει: «Οι βασικοί κίνδυνοι προκύπτουν από τις αδύναμες δραστηριότητες στην ευρωζώνη, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές της Βρετανίας».

Ο διοικητής της ΒοΕ, Μαρκ Κάρνει, δήλωσε πως το πιο σημαντικό για την ευρωζώνη είναι να αλλάξει  τροχιά στις μεταρρυθμίσεις. «Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι αδιαμφισβήτητα δυσάρεστες» δήλωσε  ο κ. Κάρνει. Τόνισε ότι μόνο η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελε΄σει λύση για τις προκλήσεις της ευρωζωνης και υποστήριξε πως η δημοσιονομική πολιτική θα έχει οριακό ρόλο εάν γίνει συντονισμένα και σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v