Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στην ανάπτυξη για Γαλλία και Γερμανία

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης πέτυχαν το τρίτο τρίμηνο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης. Στο +0,1% η Γερμανία με κινητήριο δύναμη τις καταναλωτικές δαπάνες. Ανάπτυξη 0,3% στη Γαλλία που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Επιστροφή στην ανάπτυξη για Γαλλία και Γερμανία

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης επέστρεψαν στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνου του έτους, «υποδεικνύοντας πως η αργή έστω ανάκαμψη εδραιώνεται» όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση χάρη στην ισχυρή ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά και στην μικρή ώθηση από το εξωτερικό εμπόριο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούσαν πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είχε διολισθήσει σε περιοχή ύφεσης το τρίτο τρίμηνο, καθώς τους προηγούμενους μήνες υπήρξε μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών. Η Γερμανία όμως, κατέγραψε τελικά ανάπτυξη 0,1%.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε μάλιστα ανοδικά και τα στοιχεία δεύτερου τριμήνου, στο -0,1% έναντι αρχικής εκτίμησης στο -0,2%. 

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 1%.

Η Γαλλία, που κατά πολλούς αποτελεί το μεγάλο ασθενή της Ευρώπης, ξεπέρασε τις προσδοκίες ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,3%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 0,2%. Σημειώνεται πως το δεύτερο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε καταγρψει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Η ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά είναι μία πολύ αδύναμη ανάπτυξη η οποία θα παραμείνει αργή» σχολιάζει ο Andreas Scheuerle, της Dekabank και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν λύνονται σε ένα τρίμηνο, είναι μακροπρόθεσμα προβλήματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v