Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Σίνζο Άμπε

Μετά την αιφνιδιαστική ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και αναθεωρεί το σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής. Επί τάπητος και πακέτο αναπτυξιακών μέτρων.

Ιαπωνία: Πρόωρες εκλογές προκηρύσσει ο Σίνζο Άμπε

Τη διάλυση της βουλής στις 21 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, δίνοντας μόλις 26 ημέρες στα κόμματα να προετοιμαστούν για αυτή την εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί αποκλειστικά στο "μέτωπο" της οικονομίας.

Όπως δήλωσε, θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού εάν το LDP και το Komeito χάσουν την πλειοψηφία στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη αύξηση της φορολογίας, αναβάλλεται για τον Απρίλιο του 2017, ενώ ο κ. Άμπε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και εξαιρέσεις προϊόντων (αναφέρθηκε κυρίως σε αναγκαία προϊόντα καθημερινής χρήσης).

«Θα πετύχουμε τόσο οικονομική ανάκαμψη όσο και δημοσιονομική ανοικοδόμηση» δήλωσε ο κ. Άμπε υποσχόμενος ότι δεν εγκαταλείπει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Σημειώνεται πως η Ιαπωνία παρουσιάζει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι Ιάπωνες ψηφοφόροι ουσιαστικά καλούνται να ψηφίσουν για τα περιβόητα "Αμπενομικά", την πολύκροτη οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Σίνζο Άμπε με εντυπωσιακή νομισματική και δημοσιονομική επέκταση σε μία χώρα που παλεύει εδώ και δύο δεκαετίες με τον αποπληθωρισμό, αλλά και το αστρονομικό δημόσιο χρέος. Ο Άμπε κέρδισε τις εκλογές του 2012 υποσχόμενος να επαναφέρει την Ιαπωνία σε αναπτυξιακή τροχιά. "Γνωρίζω ότι οι επικριτές λένε πως τα Αμπενομικά έχουν αποτύχει και δεν λειτουργούν, αλλά δεν έχω ακούσει ούτε μία σαφή πρόταση για το τι μπορούμε εναλλακτικά να κάνουμε. Είναι λάθος ή σωστή η οικονομική μας πολιτική;" ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ίδιος στους ψηφοφόρους κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αιφνιδίασε άπαντες με τα στοιχεία ανάπτυξης τρίτου τριμήνου. Το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% (το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 7,6%) ενώ άπαντες περίμεναν ανάπτυξη μεγαλύτερη του 2%. Ο ίδιος ο Άμπε παράλληλα, αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για να καλυφθεί το αυξανόμενο κόστος της κοινωνικής πρόνοιας σε μία χώρα με σημαντικό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι έχει στα σκαριά πακέτο αναπτυξιακών μέτρων που θα ευνοήσει κυρίως τις μικρότερες επιχειρήσεις. Τα δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για πακέτου ύψους 17 έως 26 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v