Αρνητική έκπληξη αποτελούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Samsung για το 2014 και κυρίως για το τέταρτο τρίμηνο του έτους όπου αποτυπώνεται απότομη μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας. Ο νοτιοκορεατικός γίγαντας ανακοίνωσε την πρώτη ετήσια μείωση κερδών μετά από τρία χρόνια, ενώ σημειώνει το πέμπτο συνεχές τρίμηνο μείωσης πωλήσεων για το τμήμα κινητών τηλεφώνων, την στιγμή που η Apple ανακοινώνει πωλήσεις ρεκόρ για τα iPhone που άγγιξαν τα 74,5 εκατ.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Samsung δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να παραδώσει το μερίδιο αγοράς της και πως πολλά θα κριθούν από την επιτυχία του νέου μοντέλου Galaxy S6 το Μάρτιο. «Νομίζω πως ήταν ένα σκληρό μάθημα και πως θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις στο design, την ποιότητα κατασκευής και τα specs. Το ερώτημα είναι εάν αυτό είναι πλέον αρκετό» δήλωσε ο Maybank Kim Eng της Warran Lau.
Για το 2014, η Samsung ανακοίνωσε μείωση εσόδων κατά 21% - μετά από αρκετά χρόνια με διψήφια ποσοστά αύξησης των πωλήσεων. Το τέταρτο τρίμηνο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση, στα 48,5 δισ. δολ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 36%.
Στο τμήμα κινητών τηλεφώνων, οι πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκαν κατά 23% σε ετήσια βάση. Στο τμήμα IT και mobile οι πωλήσεις βούλιαξαν κατά 64% στο τρίμηνο.