Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ-Ολάντ δεν έχουν σχέδιο ενόψει Brexit

Όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική, αλλά το Brexit έχει εντείνει και τις διαφορές τους. Ο Ολάντ θέλει ενίσχυση της ευρωζώνης, η Μέρκελ προτιμά μια απάντηση από όλη την ΕΕ. «Έχουν διαφορετικές προτεραιότητες», εξηγεί ο Ενρίκο Λέτα.

Μέρκελ-Ολάντ δεν έχουν σχέδιο ενόψει Brexit

Το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την Ευρώπη, ενόψει του αυριανού βρετανικού δημοψηφίσματος, περιορίζεται σε μια δήλωση ενότητας, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των συνομιλιών, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να δείξουν ενότητα σε περίπτωση μιας βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα περιοριστούν σε μια επανάληψη των κοινών στόχων και αξιών, τονίζουν οι πηγές.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών πως το μπλοκ είναι προετοιμασμένο για το πιθανό Brexit, δεν υπάρχει κανένα λεπτομερές σχέδιο, επεσήμανε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Άλλη πηγή αρνήθηκε την ύπαρξη οποιουδήποτε προσχεδίου, ενώ μια τρίτη τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε μια γαλλογερμανική ιδέα για περισσότερη ενότητα.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι κίνδυνοι από το Brexit έχουν εντείνει τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά στην άποψη του Γάλλου ηγέτη, πως καλύτερη αντίδραση θα είναι η ενίσχυση της ευρωζώνης με την επέκταση κοινών κινδύνων. Η Γερμανία προτιμά μια απάντηση στην οποία θα περιλαμβάνεται ολόκληρη η ΕΕ.

«Δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες», εξήγησε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, μιλώντας στο πρακτορείο. «Η Γερμανία ασχολείται με τους πρόσφυγες και η Γαλλία με την οικονομία της», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό εγείρει τον κίνδυνο «τίποτα ουσιαστικό να μη βγει» από τις κοινές προσπάθειες για επαναπαγίωση της ευρωπαϊκής ενότητας, μέχρι να διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017.

Πάντως, οι πηγές επισημαίνουν ότι η έλλειψη στρατηγικής δεν οφείλεται στο ότι οι δύο ηγέτες δεν έχουν προσπαθήσει να καταστρώσουν κάποιο σχέδιο. Δύο από τους ανθρώπους που είναι ενήμεροι για τις συζητήσεις τονίζουν ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν συζητήσει αρκετές φορές επάνω στο θέμα, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια λεπτομερή στρατηγική.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν», υποστήριξε ο Jacob Funk Kirkegaard του Ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον. «Είναι πολύ περιορισμένοι πολιτικά», εκτίμησε.

«Ό,τι κι αν συμβεί, στην αρχή θα αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη, ασταθή κατάσταση», σχολίασε και η Gisela Mueller-Brandeck, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Wuerzburg. Αντί της «επανεκκίνησης» που χρειάζεται η Ευρώπη, «μήνες μεταβλητότητας» πλησιάζουν, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v