Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα στοιχήματα του Buffett και το όχημα Berkshire

Η κίνηση του Warren Buffett να στηρίξει την προβληματική αγορά ασφάλισης ομολόγων μέσω προσφοράς επανασφάλισης δημοτικών ομολόγων ύψους 800 δις. δολαρίων, δεν είναι η πρώτη, που ο γνωστός επενδυτής πάει ”κόντρα” στο ρεύμα, εάν εκτιμά ότι κρύβεται αξία στην επένδυση. Τα ”στοιχήματα” του ”μάγου της Όμαχα” και η μετοχή της Berkshire.

Τα στοιχήματα του Buffett και το όχημα Berkshire
του Γιώργου Φλώκα

Η κίνηση του Warren Buffett να στηρίξει την προβληματική αγορά ασφάλισης ομολόγων μέσω προσφοράς επανασφάλισης δημοτικών ομολόγων ύψους 800 δις. δολαρίων, δεν είναι η πρώτη, που ο γνωστός επενδυτής πάει ”κόντρα” στο ρεύμα, εάν εκτιμά ότι κρύβεται αξία στην επένδυση.

Εν ολίγοις, ο κ. Buffett προσφέρθηκε να επανασφαλίσει χαρτοφυλάκια δημοτικών ομολόγων τα οποία ασφαλίζουν στην παρούσα φάση εταιρίες ασφάλισης ομολόγων (monoliners) όπως η MBIA, η Ambac και η FGIC, τα προβλήματα ρευστότητας των οποίων προκάλεσαν τριγμούς στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η είδηση προκάλεσε ανακούφιση στην αμερικανική αγορά, με τις μετοχές των τραπεζών να ενισχύονται, καθώς η προσφορά ρευστότητας από τον κ. Buffett περιορίζει το ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης των μετοχών των monoliners, κάτι που ενδεχομένως θα πυροδοτούσε νέες διαγραφές ενεργητικού στις τράπεζες.

Ωστόσο, οι μετοχές των εμπλεκόμενων εταιριών (MBIA, Ambac) υποχώρησαν κατά 15% στη Wall, εν μέσω φημών ότι εάν αρνηθούν την προσφορά του κ. Buffett, θα επιβάλλουν μια τέτοια λύση οι ρυθμιστικές αρχές.

Είναι μια τεράστια μπλόφα από τον Buffett. Προσφέρθηκε να ασφαλίσει τα δημοτικά ομόλογα, ο κίνδυνος των οποίων είναι περιορισμένος, παρέχοντας στους ασφαλιστές ομολόγων ρευστότητα για να αντεπεξέλθουν στην κρίση των CDO’s” σημειώνει ο Bill Ackman της Pershing Square Capital.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός επενδυτής εκπλήσσει τις αγορές, κινούμενος κόντρα στο ρεύμα όταν εκτιμά ότι υπάρχει αξία. Με τις μετοχές της Κίνας να αποτελούν ”καυτό” story το 2007, ο ”μάγος της Ομάχα” αποφάσισε την αποεπένδυση από την PetroChina, αποκομίζοντας απόδοση 600% στην αρχική του επένδυση.

Άλλωστε, και η ιστορία της απόκτησης του επενδυτικού ”οχήματος” του κ. Buffett είναι ενδεικτική της στρατηγικής στην οποία εμμένει μέχρι σήμερα. Το 1962 ξεκίνησε να αγοράζει μετοχές της Berkshire η οποία τότε ήταν μια παραπαίουσα εταιρίας υφασμάτων, επειδή οι μετοχές της άξιζαν λιγότερο από τα κεφάλαια της εταιρίας, για να την μετατρέψει σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες συμμετοχών στον κόσμο, καθώς κατεύθυνε τα ελεύθερα κεφάλαια της εταιρίας σε εξαγορές και αγορές μετοχών. Η βασική στρατηγική ήταν η απόκτηση μεριδίων σε υποτιμημένες εταιρίες σε φθηνή τιμή.

Πέρυσι η Berkshire, το ”όχημα” του κ. Buffett, επένδυσε στα σιδηροδρομικά δίκτυα, αποκτώντας το 10,9% της Burlington, ανεβάζοντας εφέτος το ποσοστό της στο 17,6%, εξαγόρασε εταιρίες ηλεκτρονικού εξοπλισμού ενώ απέκτησε σημαντικά μερίδια σε μετοχές τραπεζών όπως η Bancorp και ασφαλιστών όπως η Swiss Re.

Κατά καιρούς έχει ποντάρει κόντρα στο δολάριο, στις τεχνολογικές εταιρίες, στα εμπορεύματα, αποκομίζοντας τεράστιες αποδόσεις.

Η μετοχή Α της Berkshire τιμάται σήμερα στα 139.700 δολάρια, ακολουθώντας έντονα ανοδική πορεία (από 10 δολάρια το 1978) και με τον κ. Buffett να αρνείται σθεναρά να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος αλλά και αύξηση κεφαλαίου, διατηρώντας τις μετοχές σε μόλις 1,09 εκατ. μετοχές, κάτι που της δίνει κεφαλαιοποίηση ύψους 151,7 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, και οι μετοχές Β της εταιρίας, τις οποίες εξέδωσε για να καλύψει την έντονη ζήτηση από μικροεπενδυτές, πλέον τιμώνται στα 4.659 δολάρια η μία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v