Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Merrill: ”Overweight” σε ρευστό οι fund managers

Οι θεσμικοί επενδυτές ανά τον πλανήτη έχουν τις πιο επιφυλακτικές διαθέσεις των τελευταίων 7 ετών απέναντι στο ρίσκο, σύμφωνα με την έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ των διεθνών fund managers. Γεγονός όχι απαραίτητα απογοητευτικό...

Merrill: ”Overweight” σε ρευστό οι fund managers
Οι θεσμικοί επενδυτές ανά τον πλανήτη έχουν τις πιο επιφυλακτικές διαθέσεις των τελευταίων επτά ετών απέναντι στο ρίσκο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ των διεθνών fund managers.

Οι διαχειριστές αυξάνουν αισθητά το ρευστό στα χαρτοφυλάκιά τους, μειώνουν τους χρονικούς ορίζοντες των τοποθετήσεων και υιοθετούν όλο και πιο συντηρητική επενδυτική στρατηγική έναντι του κινδύνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 1 και 7 Φεβρουαρίου.

”Η αποφυγή του κινδύνου είναι τόσο ακραία και τα επίπεδα ρευστού τόσο υψηλά, που αποτελεί πλέον πρόκληση να εντοπιστεί ο καταλύτης που θα προκαλέσει την επιστροφή των κεφαλαίων στο χρηματιστήριο,” σχολίασε ο David Bowers, ανεξάρτητος σύμβουλος της Merrill Lynch.

Με βάση την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των διαχειριστών έχουν αναλάβει θέσεις προστασίας έναντι του κινδύνου νέας κάθετης χρηματιστηριακής πτώσης στο επόμενο τρίμηνο.

Το 48% των διαχειριστών στην τελευταία έρευνα υποδεικνύουν ότι έχουν υπερσταθμισμένη θέση (overweight) σε ρευστό, από 42% τον Ιανουάριο και 35% πέρσι τον Νοέμβριο. Μόνο το 7% της πρόσφατης έρευνας δηλώνουν υποστάθμιση (underweight) σε ρευστό. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, τέσσερις στους δέκα managers δηλώνουν ότι έχουν μικρύνει τους χρονικούς ορίζοντες επενδύσεων σε σχέση με τις συνήθεις διάρκειες, που δείχνει μεγάλη αλλαγή από τον ένα στους τρεις του Ιανουαρίου.

Τέλος, επικρατούν αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Τον Δεκέμβριο το 85% των διαχειριστών εκτιμούσαν οτι η διεθνής οικονομία θα ξεφύγει από την ύφεση στο ερχόμενο 12μηνο, ενώ σήμερα μόνο το 70% το πιστεύει.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι, όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η εκτεταμμένη απογοήτευση που διακρίνει την έρευνα, ίσως είναι θετική. Κι αυτό γιατί ”η έρευνα της Merrill είναι η βίβλος των επενδυτών contrarian”, των ”αντισυμβατικών” όπως θα λέγαμε όπως αναφέρει η εφημερίδα. Οταν υπάρχει πολύ μεγάλη σύμπνοια όσον αφορά τις προβλέψεις για κάποια κατεύθυνση, συνήθως, αυτή είναι η ...ιδανική στιγμή για να αναλάβει κάποιος θέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η έρευνα διενεργήθηκε με την συμμετοχή 190 θεσμικών επενδυτών που διαχειρίζονται 587 δισ. δολάρια και απάντησαν στην παγκόσμια έρευνα και 171 με 393 δισ. δολ. υπό διαχείριση που συμμετείχαν στις περιφερειακές έρευνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v