Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Northern Rock εθνικοποιείται

Η προβληματική βρετανική τράπεζα Northern Rock θα εθνικοποιηθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε μια απόφαση που μάλλον θα προκαλέσει πολιτική καταιγίδα, αντίδραση ορισμένων μετόχων και μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στην βορειοανατολική Αγγλία.

Η Northern Rock εθνικοποιείται
Η Northern Rock, η προβληματική βρετανική τράπεζα, θα εθνικοποιηθεί, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling.

Με την απόφαση, την πρώτη εθνικοποίηση βρετανικής εταιρίας από το 1970, λήγει προσπάθεια μηνών να βρεθεί ”σωτήρας” από τον ιδιωτικό τομέα για τον καταπονημένο στεγαστικό πιστωτική, που επλήγη από την διεθνή πιστωτική αποστράγγιση.

Η εκλογή της εθνικοποίησης σημαίνει καμία από τις άλλες δύο προσφορές για την τράπεζα, από το κονσόρτιουμ της Virgin του Sir Richard Branson και την διοικητική ομάδα της Northern Rock, δεν αποδείχθηκε επιτυχής.

Σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών, οι προσφορές για την τράπεζα δεν κρίθηκαν επαρκείς ενώ η εθνικοποίηση της τράπεζας θα είναι ”προσωρινή” έως ότου οι συνθήκες στην αγορά καταστήσουν εφικτό ένα σχέδιο διάσωσης.

Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η εθνικοποίηση της τράπεζας είναι η καλύτερη επιλογή, αν και πάντως η απόφαση προβλέπεται να προκαλέσει πολιτική καταιγίδα στην χώρα, καθώς και την επιθετική αντίδραση ορισμένων μετόχων και μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στην βορειοανατολική Αγγλία.

H νομοθεσία που προωθεί ο κ. Darling δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εθνικοποίηση οποιασδήποτε άλλης τράπεζας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v