Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ.L: Κρατήστε μετρητά για ευκαιρίες το 2008

Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να διατηρήσουν μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να είναι σε θέση να αγοράσουν υποτιμημένα επενδυτικά προϊόντα αυτή τη χρονιά εκτιμά η Merrill Lynch για το 2008 επισημαίνοντας πως τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και ο αργός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων μπορεί να περιορίσουν τις αποδόσεις των μετοχών.

Μ.L: Κρατήστε μετρητά για ευκαιρίες το 2008
Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να διατηρήσουν μετρητά στα χαρτοφυλάκιά τους ώστε να είναι σε θέση να αγοράσουν υποτιμημένα επενδυτικά προϊόντα αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με τον Gary Dugan, συντάκτη του Merrill Lynch Global Wealth Management’s Outlook για το 2008.

Παράλληλα τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και ο αργός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων μπορεί να περιορίσουν τις αποδόσεις των μετοχών εκτιμά η Merrill Lynch.

Η παγκόσμια οικονομία θα ξεκινήσει το 2008 κινούμενη υποτονικά αφού έχασε τη δυναμική της το τελευταίο τρίμηνο του 2007 και οι αποδόσεις από πολλά επενδυτικά προϊόντα θα είναι μέτριες, κατά τη γνώμη του κ. Dugan, chief investment officer της Merrill Lynch Global Wealth Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και ο αργός ρυθμός μείωσης των επιτοκίων μπορεί να περιορίσουν τις αποδόσεις των μετοχών, παρότι οι μετοχές στις ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Όσον αφορά το σταθερό εισόδημα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Παρόλα αυτά, διαφαίνονται επενδυτικές ευκαιρίες παρά τις ευρέως αρνητικές προοπτικές.

”Πολλές ευκαιρίες το 2008 θα προκύψουν από την επιλογή υποτιμημένων επενδυτικών προϊόντων, τα οποία έχουν ήδη μειωμένη αξία”, υποστηρίζει ο κ. Dugan. ”Ζωτικής σημασίας για τις επενδύσεις αυτή τη χρονιά θα είναι η διατήρηση μετρητών στο χαρτοφυλάκιο και δυνατότητα επένδυσης σε προιόντα που έχουν υπο-αποδώσει.”

Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να περιορίσουν τα περιθώρια ανάκαμψης

Η ρευστότητα στις διεθνείς αγορές σημείωσε πτώση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2007, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και περιορίζοντας τις αποδόσεις σε διάφορες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων. Αυτή η αποδυνάμωση ενδέχεται να διαρκέσει και για μεγάλο μέρος του 2008, εν μέρει επειδή οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις θα σημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να χαλαρώσουν με δυναμικές ενέργειες τη νομισματική πολιτική, όπως πιστεύει ο κ. Dugan. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα προσπαθήσει να αποκτήσει νέα δυναμική χωρίς την υποστήριξη κάποιας ευρείας μείωσης των επιτοκίων.

Η επόμενη φάση βραδύτερης ανάπτυξης ενδέχεται να επιφέρει υψηλότερη ανεργία η οποία, με τη σειρά της, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.

Η άνοδος της Κίνας και της Ινδίας έχει δημιουργήσει πιέσεις, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να εμφανιστεί ξανά. Έχοντας μειώσει με δυναμικές ενέργειες τα επιτόκια, φαίνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι προετοιμασμένη να αναλάβει τον κίνδυνο σε σχέση με τον πληθωρισμό, άλλες κεντρικές τράπεζες θα είναι πιο επιφυλακτικές και ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις από την Τράπεζα του Καναδά και την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προβλέψεις για το ΑΕΠ ανεπτυγμένων χωρών ενώ ταυτοχρόνως πολλοί αναμένουν ότι οι οικονομίες αναδυόμενων αγορών θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς.

Προτίμηση σε μετοχές του ανεπτυγμένου κόσμου και χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC)

Ακόμα και οι μετοχικές αγορές με την καλύτερη απόδοση μέχρι τώρα, αναμένεται, πλέον, να προσφέρουν μέτριες αποδόσεις, αλλά οι μετοχές ανεπτυγμένων χωρών ενδέχεται να ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές αναδυόμενων αγορών, προβλέπει ο κ. Dugan.

Αυτή η άποψη βασίζεται στην προσδοκία ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα στις ανεπτυγμένες παρά στις αναδυόμενες αγορές. Οι αποτιμήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές φαίνονται πιο ελκυστικές αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη χρειάζεται να βελτιωθεί προκειμένου η Merrill Lynch να υιοθετήσει μια πιο επιθετική αγοραστική στάση.

Οι επενδυτές θα καταφέρουν να αποκομίσουν αξία αν στοχεύσουν προσεκτικά σε συγκεκριμένους τομείς. ”Οι ευκαιρίες που αρχίζουν να διαγράφονται είναι για τους πιο γενναίους επενδυτές. Ένας τομέας στον οποίο βλέπουμε να αναδύεται αξία είναι στα ομόλογα και τις μετοχές εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, λέει ο κ. Dugan.

Ο υψηλός πληθωρισμός στις αναδυόμενες οικονομίες μπορεί να υποκινήσει την ανατίμηση των νομισμάτων τους, γεγονός που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις εισροές και να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη. Ωστόσο, ο κ. Dugan παραμένει θετικός για χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Οι αποτιμήσεις μετοχών παραμένουν σχετικά χαμηλές και η δανειοληψία είναι ευκολότερη σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου.

Επιπλέον, οι θετικές νομισματικές συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω καλή απόλυτη απόδοση των μετοχικών αγορών του ΣΣΚ.

Τα soft commodities θα παραμείνουν ισχυρά ενώ η στερλίνα μπορεί να αποδυναμωθεί

Τα μειωμένα επίπεδα ρευστότητας στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πίεση στην αξία ακινήτων, τις τιμές μετάλλων και τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών.

Επίσης, ο κ. Dugan πιστεύει ότι υπάρχει ο κίνδυνος χαμηλότερων τιμών χρυσού και πετρελαίου αργότερα μέσα στη χρονιά. Εάν οι υψηλές τιμές χρυσού και πετρελαίου διατηρηθούν βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την προσφορά και να ανακόψουν τη ζήτηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008. Η εταιρεία προβλέπει μέση τιμή χρυσού για το 2008 της τάξης των $750 ανά ουγκιά και μέση τιμή πετρελαίου $82 το βαρέλι.

Οι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν περαιτέρω καλή απόδοση από τα soft commodities.

Η ανάπτυξη βιοκαυσίμων, τα χαμηλά αποθέματα και η περιορισμένη ευελιξία προσφοράς υποδηλώνουν υψηλές τιμές. Περισσότερες κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο κ. Dugan προβλέπει ότι οι περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοκ οι αγορές συναλλάγματος απορρέουν από την πιθανή αποσύνδεση ορισμένων νομισμάτων από το δολάριο. Οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αναγκάσουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες είτε να επανακαθορίσουν τις ισοτιμίες τους είτε να επιτρέψουν την ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Το δολάριο φαίνεται να έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση του σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο αλλά και η στερλίνα ίσως να είναι ευάλωτη. Μια πτωτική πορεία της στεγαστικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραδύτερη ανάπτυξη και χαμηλότερα επιτόκια, οδηγώντας με τη σειρά τους τη στερλίνα σε πτώση έναντι του δολαρίου και του Ευρώ.

Το γιεν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο, δεδομένης της επικείμενης ανόδου των επιτοκίων στη χώρα, ακόμα και σε ένα περιβάλλον ασθενέστερης παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v