Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bullard (Fed): Δεν υπάρχει ανάγκη για άνοδο επιτοκίων σύντομα

Ο τραπεζίτης επεσήμανε πως η οικονομία αναπτύσσεται αργά και ο πληθωρισμός είναι υποτονικός. Έχει προβλέψει πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν μέχρι το 2020, άποψη που αντιβαίνει στα χθεσινά σχόλια της Γέλεν.

Bullard (Fed): Δεν υπάρχει ανάγκη για άνοδο επιτοκίων σύντομα

Η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει σε πορεία βραδείας ανάπτυξης, με τον υποτονικό πληθωρισμό να σημαίνει πως η Fed μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του παραρτήματος του Σαιντ Λούις, James Bullard.

«Το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι κατάλληλο, δεδομένων των τρέχοντων μακροοικονομικών στοιχείων», τόνισε ο τραπεζίτης σε ομιλία που απηύθυνε στο Truman State University.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Bullard αναφέρθηκε σε τρία θέματα που επεσήμανε πως είναι κεντρικά ερωτήματα για την νομισματική πολιτική.

Αφενός, τόνισε πως η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει σε καθεστώς αργής ανάπτυξης 2%, παρότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου έδειξαν κάποια βελτίωση. Άλλα πρόσφατα στοιχεία ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο και οι τυφώνες έχουν επιφέρει σημαντική ζημιά, πρόσθεσε.

Δεύτερον, ανέφερε πως δεν πιστεύει ότι η απροσδόκητη πτώση του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο θα αντιστραφεί για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Τέλος, ο τραπεζίτης σημείωσε πως η ισχυρή αγορά εργασίας δεν θα πιέσει ανοδικά τον πληθωρισμό.

Όπως επισημαίνει το MarketWatch, ο Bullard έχει προβλέψει πως δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες άνοδοι επιτοκίων μέχρι το 2020. Αυτό τον τοποθετεί στο χαμηλότερο άκρο του λεγόμενου dot plot και τον θέτει σε διαφωνία με την πρόεδρο της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Εχθές, η Γέλεν δήλωσε πως προτίθεται να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων και σχολίασε ότι θα ήταν «απερίσκεπτο» να διατηρηθεί στάσιμη η νομισματική πολιτική μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%.

Σημειώνεται ότι ο Bullard δεν θα είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης πολιτικής, μέχρι το 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v