Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενεζουέλα: Δεν υπήρξε καμιά συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές

«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις Βενεζουέλας-πιστωτών για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Το Καράκας επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ. Υποβάθμιση από S&P σε «selective default».

Βενεζουέλα: Δεν υπήρξε καμιά συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές

Η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης, με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών, δεν οδήγησε σε συμφωνία, όπως αναμενόταν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επιβάλει κυρώσεις.

Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση μολαταύτα έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από τη δημόσια τηλεόραση VTV. Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Τάρεκ Ελ Αϊσάμι, ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση, διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία το Καράκας κατήγγειλε πως οι κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ προκαλούν τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

«Είχαν πει πως θα σχηματίζονταν τεχνικές ομάδες για να αξιολογηθούν οι προτάσεις επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους βραχείας και μέσης διάρκειας (σ.σ. ωρίμανσης). Όμως δεν έδωσαν καμιά συγκεκριμένη λεπτομέρεια για τα σχέδιά τους», ανέφερε ο Χερόνιμο Μανσούτι της χρηματομεσιτικής εταιρείας Rendivalores, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση παρέστησαν περίπου 300 επενδυτές ή αντιπρόσωποί τους.

Σύμφωνα με τις αρχές, 414 πιστωτές, ή το 91% εξ όσων διακρατούν δημόσιο χρέος της Βενεζουέλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια οικονομική και πολιτική κρίση που δεν σταματά να βαθαίνει.

Όμως το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ανέφερε ότι κανένας από τους ξένους ομολογιούχους με τους οποίους ήλθε σε επαφή την περασμένη εβδομάδα δεν σκόπευε να πάει στο Καράκας.

Η Βενεζουέλα θέλει να αναδιαρθρωθεί ένα μέρος τουλάχιστον του εξωτερικού της χρέους, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 150 δισ. δολάρια, καθώς το αποθεματικό της σε συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε μόλις 9,7 δισ. δολάρια ενώ πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,47 δισ. δολαρίων ως τα τέλη της χρονιάς και κατόπιν 8 δισ. δολαρίων το 2018.

Την Κυριακή ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ανυποχώρητος. «Υπολογίζουν στο ότι η Βενεζουέλα θα κηρύξει στάση (πληρωμών). Ποτέ! Στάση πληρωμών δεν θα γίνει ποτέ στη Βενεζουέλα», είπε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση. «Τώρα η στρατηγική μας είναι να επαναδιαπραγματευτούμε και να αναχρηματοδοτήσουμε όλο το χρέος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Λουίς Βισέντε Λεόν, η κυβέρνηση του Μαδούρο θέλει να πείσει τους Αμερικανούς πιστωτές -οι οποίοι έχουν συμφέρον το χρέος αυτό να αναδιαρθρωθεί και δεν θα ήθελαν να δουν μια στάση πληρωμών- να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη με τις πρόσφατες κυρώσεις της Ουάσινγκτον, η οποία απαγόρευσε στις τράπεζές της και στους πολίτες της να αγοράζουν νέα αξιόγραφα ή να διαπραγματεύονται συμφωνίες με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με το Καράκας, το 70% του χρέους της διακρατούν Βορειοαμερικανοί επενδυτές (δηλ. επενδυτές ή εταιρείες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά).

Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έχουν καταστήσει σαφές το τελευταίο διάστημα ότι περιμένουν η Βενεζουέλα να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς κρίνουν ότι τα αποθέματά της σε συνάλλαγμα δεν επαρκούν, και προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Η κήρυξη στάσης πληρωμών θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την ύφεση, που έχει μειώσει κατά 36% το ΑΕΠ της Βενεζουέλας μέσα σε τέσσερα χρόνια, και θα απέκλειε τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου PDVSA από τις αγορές, ενώ θα την εξέθετε σε προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον της και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και θυγατρικών της στο εξωτερικό.

Άλλοτε μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Βενεζουέλα, υπέστη τεράστιο πλήγμα από την πτώση της τιμής του αργού. Πολλά είδη τροφίμων και φαρμάκων έχουν εξαφανιστεί ελλείψει εισαγωγών, προκαλώντας τεράστια δυσαρέσκεια, που η αντιπολίτευση προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει ξεκινώντας κινητοποιήσεις την άνοιξη, που όμως εκτραχύνθηκαν και οδήγησαν στο ξέσπασμα σχεδόν καθημερινών βίαιων επεισοδίων για μήνες -με απολογισμό 125 νεκρούς.

Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει ότι διαπραγματεύεται με τη Ρωσία και την Κίνα, δύο συμμάχους στους οποίους η Βενεζουέλα οφείλει αντίστοιχα 8 και 28 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κλείστηκε μια συμφωνία με τη Μόσχα για την αναδιάρθρωση πιστώσεων ύψους τριών δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, μια ειδική επιτροπή της ISDA (της διεθνούς ένωσης συμφωνιών ανταλλαγής και παραγώγων, στην οποία συμμετέχουν 15 σημαντικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα), η οποία αναμενόταν να πάρει αποφάσεις για τις συνέπειες μετά την καθυστέρηση μιας πληρωμής ύψους 1,16 δισ. δολαρίων από το Καράκας, ανακοίνωσε ότι θα «συνεχίσει τις συζητήσεις» σήμερα στις 11:00 (18:00 ώρα Ελλάδας). Μια αρνητική απόφαση από μέρους της ISDA θα μπορούσε να σημάνει την κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για το Καράκας.

Μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια πλήρης στάση πληρωμών ενός κράτους μπορεί να κηρυχθεί από την κυβέρνησή του, από κάποιον οίκο αξιολόγησης, από έναν ιδιώτη ομολογιούχο ή από την ISDA.

Παράλληλα, τρεις πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσαν -υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, λόγω της λεπτής φύσης του θέματος- ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ σκοπεύει να ενημερώσει τους πιστωτές της Βενεζουέλας, τη λεγόμενη Λέσχη του Παρισιού, ότι το Καράκας οφείλει στην Μπραζίλια 262,5 εκατ. δολάρια, διότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν προχώρησε έγκαιρα στην εξόφληση μιας προγραμματισμένης δόσης.

Η διεθνής κοινότητα εντείνει στο μεταξύ την πίεση στην κυβέρνηση του Μαδούρο. Χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο όπλων, εκφράζοντας την «ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύουν να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση.

Ενώ στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η «ανησυχία» τους επειδή η Βενεζουέλα κατά την Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε «βίαιο κράτος-διακινητή ναρκωτικών» και οδεύει σε «χρεοκοπία», κάτι που «αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Από την πλευρά τους, η Βολιβία, η Ρωσία, η Κίνα και η ίδια η Βενεζουέλα απέρριψαν την κίνηση και μποϊκοτάρισαν τη συνάντηση, κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει ρόλο στην κρίση στη Βενεζουέλα.

S&P: Σε "selective default" η Βενεζουέλα

Εν τω μεταξύ, η S&P Global Ratings έκρινε πως η Βενεζουέλα κήρυξε χρεοστάσιο καθώς αθέτησε πληρωμή τόκων, υποβαθμίζοντας την αξιολόγηση της χώρας σε "selective default". 

Σημειώνεται πως αργά χθες το βράδυ η Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση της κρατικής εταιρείας Petroleos de Venezuela (PDVSA) σε "restricted default".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v