Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόρος: Ο Τραμπ θέτει τις ΗΠΑ σε πορεία πυρηνικού πολέμου

Ο Τραμπ προσπαθεί να εδραιώσει ένα «κράτος-μαφία», όπως ο Πούτιν, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο. Προσωρινό φαινόμενο η κυβέρνησή του, που «θα εξαφανιστεί το 2020 ή και νωρίτερα».

Σόρος: Ο Τραμπ θέτει τις ΗΠΑ σε πορεία πυρηνικού πολέμου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει τις ΗΠΑ σε πορεία πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, υποστήριξε σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Τζορτζ Σόρος.

«Το γεγονός του πυρηνικού πολέμου είναι τόσο τρομακτικό που προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, όμως είναι πραγματικό», δήλωσε, όπως μεταδίδει το CNBC, συμπληρώνοντας ότι «πράγματι, οι ΗΠΑ έχουν μπει σε πορεία προς πυρηνικό πόλεμο καθώς αρνούνται να αποδεχθούν πως η Βόρεια Κορέα έχει γίνει πυρηνική δύναμη».

«Αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό κίνητρο για τη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει την πυρηνική της δυναμικότητα με όση ταχύτητα είναι δυνατή, κάτι που με τη σειρά του ίσως προκαλέσει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική υπεροχή τους προληπτικά, ξεκινώντας ουσιαστικά έναν πυρηνικό πόλεμο για να αποτρέψουν έναν πυρηνικό πόλεμο, κάτι που εμφανώς είναι μια αντιφατική στρατηγική».

Ο κ. Σόρος, ένθερμος πολέμιος του Ντόναλντ Τραμπ, συνέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως ο Τραμπ θα ήθελε και αυτός να δημιουργήσει ένα «κράτος-μαφία» που καταπιέζει τα ατομικά δικαιώματα. Δεν μπορεί, όμως, «διότι το Σύνταγμα και οι θεσμοί και η ζωντανή κοινωνία δεν θα το επιτρέψουν».

Ο κ. Σόρος είπε πως χρησιμοποιεί το ίδρυμά του και τα δισεκατομμύρια που έχει στη διάθεσή του για να «προστατέψει τα δημοκρατικά επιτεύγματα του παρελθόντος». Κατά τον ίδιο, «όχι μόνον η επιβίωση της ανοικτής κοινωνίας, αλλά η επιβίωση ολόκληρου του πολιτισμού μας διακυβεύεται». «Η άνοδος ηγετών όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα και ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Προκειμένου να αποτραπεί μια πυρηνική κρίση, ο κ. Σόρος συστήνει μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Β. Κορέας, στο πλαίσιο της οποίας η Πιονγιάνγκ θα επιβραβευθεί για την «αναστολή της περαιτέρω ανάπτυξης πυρηνικών όπλων».

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο κ. Σόρος δήλωσε πως θα κινητοποιήσει τις δικές του πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να προσπαθήσει να νικήσει τον Τραμπ. «Θεωρώ ξεκάθαρα την κυβέρνηση Τραμπ ως κίνδυνο για τον κόσμο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «τη θεωρώ όμως ένα ξεκάθαρα προσωρινό φαινόμενο που θα εξαφανιστεί το 2020 ή και νωρίτερα».

Ο κ. Σόρος είπε ακόμα ότι βλέπει προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και στον κυβερνοχώρο, όπου τα κοινωνικά δίκτυα εισβάλλουν στις ζωές των ανθρώπων και σε ορισμένες περιπτώσεις τις καταστρέφουν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως το μπλοκ βρίσκεται «σε μια επαναστατική περίοδο», όπου η Ρωσία αναδύθηκε και πάλι και η ΕΕ βρίσκεται σε σύγχυση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v