Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Νέο σχέδιο για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Τη δημιουργία φορέα, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος, στον οποίο θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων προβλέπει ο σχεδιασμός της Κύπρου.

Κύπρος: Νέο σχέδιο για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων

Στα σκαριά βρίσκεται μεγάλης έκτασης πρόγραμμα του υπουργείου οικονομικών για τη δημιουργία φορέα ή ταμείου, που θα αποσκοπεί κατά βάση στην αντιμετώπιση προβληματικών δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με το Stockwatch, το πρόγραμμα φέρει την ονομασία Εστία και βρίσκεται στα τελικά στάδια σχεδιασμού, πριν την παρουσίαση και υιοθέτηση του από το υπουργικό συμβούλιο.

Φιλοδοξεί να λύσει μέρος του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ρυθμίσεις που ευνοούν όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία φορέα, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Σε αυτόν θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Δεν έχει αποφασιστεί μέχρι αυτή τη στιγμή το ύψος της κάλυψης των προβληματικών δανείων ή πόσα δάνεια θα περιληφθούν στο εν λόγω σχέδιο για να υπολογιστεί επακριβώς και το δημοσιονομικό βάρος.

Ωστόσο, η σημαντική πτυχή του ύψους της χρηματοδότησης του φορέα από το κράτος εξετάστηκε διεξοδικώς από την τεχνοκρατική ομάδα του υπουργείου οικονομικών και όπως ανέφεραν άτομα που έχουν γνώση των σχεδιασμών, το κράτος με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον εν λόγω φορέα περίπου λίγο πιο πάνω από το €1 δισ.

Τα ΜΕΔ των νοικοκυριών ανέρχονται σε περίπου €11,3 δισ. και μέρος τους αφορά πρώτη κατοικία.

Οριστική απόφαση για το ύψος του φορέα δεν έχει ακόμη ληφθεί καθώς, το υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια.

Στον φορέα έχει προβλεφθεί να συμμετέχουν όλες οι τράπεζες, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί θέμα δυσμενούς διάκρισης υπέρ του Συνεργατισμού, που έχει και το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων για πρώτη κατοικία.

Οι σχεδιασμοί που έχουν τεθεί στο τραπέζι προνοούν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση εγγυημένων ομολόγων έναντι των δανείων που θα μεταφερθούν στο φορέα από τις τράπεζες.

Η τιμή στην οποία θα δοθούν από τις τράπεζες τα δάνεια στο κράτος θα κρίνουν και το μελλοντικό όφελος που θα αποκομίσουν οι φορολογούμενοι από την εν λόγω ρύθμιση.

Με τις προβλέψεις των τραπεζών να φτάνουν το 50% των προβληματικών δανείων, τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έχουν ενισχυθεί οι προοπτικές επιτυχίας τέτοιων ρυθμίσεων.

Το πρόγραμμα αυτό θα είναι η πρώτη κοινωνική εξαγγελία του προέδρου Αναστασιάδη μετά την επανεκλογή του, κάτι που προδιέγραψε σε δηλώσεις του την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο, πέραν του κυπριακού, για «θέματα που απασχολούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

«Και αυτά είναι θέματα για τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα, και με την επαναλειτουργία της βουλής, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους της εκτελεστικής εξουσίας», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v