Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενώπιον δικαστή στη Γερμανία μετά τη σύλληψη ο Πουτζντεμόν

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη νωρίτερα σήμερα στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές. Κατηγορείται για "στάση" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών.

Ενώπιον δικαστή στη Γερμανία μετά τη σύλληψη ο Πουτζντεμόν

Χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας καταλανικές σημαίες, κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελόνης, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής δικαιοσύνης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αυτονομιστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Ράμπλας, την κεντρική λεωφόρο της Βαρκελόνης, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους" και "Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας".

Ο Πουτζντεμόν συνελήφθη νωρίτερα την Κυριακή στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία, μετά το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές. Κατηγορείται για "στάση" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών, όπως και άλλοι 12 αυτονομιστές πολιτικοί. Όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Σλέσβιχ, θα οδηγηθεί τη Δευτέρα ενώπιον δικαστή στη Γερμανία, ενώ σύμφωνα με τη Welt ενδέχεται να ζητήσει άσυλο.

 "Η ακρόαση αυτή έχει ως μοναδικό στόχο να εξακριβωθεί η ταυτότητα του συλληφθέντος. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν στο Σλέσβιχ θα αποφασίσει στη συνέχεια αν ο κ. Πουτζντεμόν θα πρέπει να κρατηθεί" μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής του στην Ισπανία, ανέφερε η ανακοίνωση.

"Αυτό που μας κάνουν είναι υπερβολικό. Μας αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες επειδή ζητάμε ανεξαρτησία" είπε, με δάκρυα στα μάτια, μια διαδηλώτρια στη Βαρκελόνη, η 60χρονη καθηγήτρια Ρόσα Βέλα.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πόλη, φωνάζοντας "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή!"

Ο Πουτζντεμόν έφυγε από την Ισπανία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας από τις πλουσιότερες περιοχές της Ισπανίας. Εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη της Ευρώπης στον αγώνα του, κάτι όμως που δεν έγινε.

Η σύλληψη από τη γερμανική αστυνομία

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη από τη γερμανική αστυνομία στα σύνορα με τη Δανία. Εναντίον του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης.

O Πουτζδεμόντ, είχε μπει στη Γερμανία από τη Δανία, αφότου είχε φύγει από τη Φινλανδία την Παρασκευή. Ο δικηγόρος του, Jaume Alonso-Cuevillas, δεν ανέφερε σε ποια ακριβώς περιοχή της Γερμανίας κρατείται. Είπε μόνο ότι ήταν στο δρόμο για το Βέλγιο, όπου ζει αυτοεξόριστος από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.


«Ο πρόεδρος πήγαινε στο Βέλγιο για να θέσει τον εαυτό του, όπως πάντα, στη διάθεση της βελγικής δικαιοσύνης», δήλωσε στο Reuters, ο Joan Maria Pique, εκπρόσωπος του Πουτζδεμόντ.

Η γερμανική αστυνομία επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της τη σύλληψη του πρώην προέδρου της Καταλονίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο αυτονομιστής ηγέτης «συνελήφθη σήμερα στις 11:19 (12:19 ώρα Ελλάδας) από την αστυνομία των αυτοκινητοδρόμων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο