Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ προς Μέι: «Ότι και αν κάνετε, είναι οκ για εμάς»

Αφού προκάλεσε θύελλα με τη δήλωση στη Sun ότι το σχέδιο της Μέι σκοτώνει κάθε ενδεχόμενο συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Λονδίνου-Ουάσινγκτον, εμφανίζεται πια θετικός και συγκαταβατικός. Η αλλαγή στάσης και οι ψευδείς ειδήσεις.

Τραμπ προς Μέι: «Ότι και αν κάνετε, είναι οκ για εμάς»

Αποστάσεις κράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ από την προηγούμενη επιθετική ρητορική του προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Ότι και αν κάνετε, είναι οκ για εμάς, απλώς βεβαιωθείτε ότι μπορούμε να κάνουμε εμπόριο μαζί», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Το μόνο πράγμα που ζητάω από την Τερέζα είναι να βεβαιωθεί ότι μπορούμε να κάνουμε εμπόριο και ότι δεν έχουμε περιορισμούς. Θέλουμε να κάνουμε εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να κάνει εμπόριο με εμάς», πρόσθεσε. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν «μία τεράστια ευκαιρία να διπλασιάσουν, τριπλασιάσουν ή τετραπλασιάσουν» την εμπορική τους σχέση, όταν η Μεγάλη Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συμφωνήσει να επιδιώξει μία φιλόδοξη διατλαντική εμπορική συμφωνία, σύντομα μετά τις συνομιλίες στο Τσέκερς.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επιδιώξουμε μία φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», είπε η Μέι.

Η επίθεση

Σε συνέντευξη του πάντως στην εφημερίδα The Sun ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το ΗΒ, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», είχε σημειώσει.

Τα fake news

«Δεν άσκησα κριτική κατά της Πρωθυπουργού», τόνισε ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του στη Sun, πριν προλάβει να αντιδράσει η Μέι. 

«Έχω μεγάλο σεβασμό στην Πρωθυπουργό και δυστυχώς έγινε ένα θέμα στο οποίο δεν μπήκε αυτό που είπα για εκείνη ... Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις», πρόσθεσε. 

Το πολιτικό σκηνικό

Η εμπλοκή του Τραμπ με την εγχώρια βρετανική πολιτική σκηνή έρχεται σε μία περίοδο υψηλής πολιτικής αναταραχής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την τελευταία εβδομάδα, τρεις υπουργοί της Μέι - συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον - έχουν υποβάλει την παραίτηση τους, αναφέροντας μεγάλες διαφορές με την προσέγγιση της Πρωθυπουργού όσον αφορά το Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v