Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλωσορίζει την υποψηφιότητα Μ. Βέμπερ για την Κομισιόν η Μέρκελ

«Τώρα πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ο Βέμπερ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καλωσορίζει την υποψηφιότητα Μ. Βέμπερ για την Κομισιόν η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι καλωσορίζει την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

«Τώρα πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν ο Βέμπερ μπορέσει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βέμπερ είναι μέλος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ, και είναι επίσης επικεφαλης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Εξάλλου η Μέρκελ δήλωσε πως είναι σημαντικό η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τη συνέχεια των καλών και στενών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η καγκελάριος είπε ότι μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, συζήτησαν σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Έχουμε την ίδια άποψη ότι αυτό είναι λυπηρό, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε με τρόπο ώστε οι πολύ καλές, πολύ στενές σχέσεις να είναι δυνατές με τη Βρετανία στη συνέχεια», δήλωσε η Μέρκελ προς τους δημοσιογράφους.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Μέρκελ δήλωσε πως επιμένει σε προηγούμενα σχόλιά της με τα οποία καταδίκασε εικόνες μίσους και τη στόχευση αθώων ανθρώπων. Είχε κάνει τα σχόλια αυτά έπειτα από μια διαδήλωση ακροδεξιών για τον θάνατο ενός Γερμανού που μαχαιρώθηκε τον περασμένο μήνα στην ανατολική πόλη Κέμνιτς.

Μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ πως «δεν υπήρξε κυνήγι μαγισσών» κατά τη διαδήλωση, ακροδεξιοί ηγέτες ζήτησαν από την Μέρκελ και τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ να ζητήσουν συγγνώμη επειδή είχαν μιλήσει με υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, όπως ισχυρίσθηκαν, για τη βία κατά των μεταναστών.

Η Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ζήτημα, είπε στους δημοσιογράφους: «Είδαμε εικόνες που πολύ καθαρά αποκάλυπταν μίσος καθώς και διωγμό αθώων ανθρώπων. Πρέπει κανείς να αποστασιοποιείται από κάτι τέτοιο. Αυτό έκανε ο κ. Ζάιμπερτ και κάνω και εγώ και ανέκαθεν έκανα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v