Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνείς πιέσεις στη Σ. Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι

Αξιόπιστη και διαφανή έρευνα για την υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητούν οι G7. Αναβάλλει το ταξίδι της στη Μέση Ανατολή η Κριστίν Λαγκάρντ. Για σοβαρή δέσμευση του Ριάντ να εξιχνιαστούν τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, κάνουν λόγο οι ΗΠΑ.

Διεθνείς πιέσεις στη Σ. Αραβία για την υπόθεση Κασόγκι

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ομάδας των Επτά (G7) και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την Τρίτη την «έντονη ανησυχία» τους για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζητώντας να διενεργηθεί «σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανής και ταχεία» έρευνα για την υπόθεση από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξαφάνιση του διαπρεπούς σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, κρίνοντας ότι εκείνοι που φέρουν ευθύνη για την υπόθεση πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο Κασόγκι, 59 ετών, επικριτής διαφόρων αποφάσεων της κυβέρνησης στο Ριάντ, συνεργάτης τα τελευταία χρόνια της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, μπήκε τη 2α Οκτωβρίου στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

«Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις τουρκικές και τις σαουδαραβικές αρχές και ελπίζουμε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα διενεργήσει μια σε βάθος, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία έρευνα, όπως ανακοινώθηκε», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης και να προστατεύουμε την ελευθερία του Τύπου», συμπληρώνεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 2017 δημοσιογράφος, μαύρο πρόβατο για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο από μια ομάδα σαουδαράβων πρακτόρων που ταξίδεψε από το Ριάντ ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να διαψεύδουν μέχρι και σήμερα ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Δεν κάνει στάση στο Ριάντ η Λαγκάρντ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αναβάλλει προγραμματισμένο ταξίδι της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής που θα συμπεριλάμβανε έναν σταθμό στο Ριάντ, όπου θα συμμετείχε σε σύνοδο επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφέρει ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον που διανεμήθηκε στον Τύπο την Τρίτη.

Το Σάββατο, η Λαγκάρντ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ινδονησία ότι δεν σκόπευε να αλλάξει το πρόγραμμά της, αλλά της προκάλεσαν «φρίκη» τα δημοσιεύματα για την εξαφάνιση του σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου.

«Το προγραμματισμένο ταξίδι της Γενικής Διευθύντριας στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής αναβάλλεται», αναφέρει ανακοίνωση του ΔΝΤ, στην οποία δεν δίνεται καμιά εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Δέσμευση της Σ. Αραβίας για την έρευνα ζητούν οι ΗΠΑ

Χθες, πάντως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε πως οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας δεσμεύθηκαν στον ίδιο ότι θα διενεργηθεί αξιόπιστη έρευνα και ότι θα υπάρξει λογοδοσία στην υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία τον διαβεβαίωσαν ότι δεν φέρουν ευθύνη εκείνοι.

«Θεωρώ πως έπειτα από αυτές τις συναντήσεις υπάρχει σοβαρή δέσμευση (σ.σ. από το Ριάντ) να εξιχνιαστούν όλα τα γεγονότα και να υπάρξει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των τυχόν ευθυνών ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε έπειτα από μια ημέρα συναντήσεων στο Ριάντ.

Απηχώντας αναρτήσεις στο Twitter του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που συμμετείχε τηλεφωνικά στη συζήτηση κατά το δείπνο του Πομπέο με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο αμερικανός ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμη ότι οι Σαουδάραβες «αρνήθηκαν κατηγορηματικά» πως γνώριζαν «τι έγινε στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη».

Ο πρίγκιπας διάδοχος «δεσμεύθηκε» ότι η εισαγγελική έρευνα θα «προσφέρει σε όλο τον κόσμο μια ολοκληρωμένη και οριστική εξήγηση με απόλυτη διαφάνεια» για την υπόθεση, συνέχισε ο Πομπέο, κατά τον οποίο η συζήτηση που είχαν ήταν «άμεση» και «ειλικρινής».

«Υπογράμμισα τη σημασία που έχει να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος, διαφανής και ταχεία, και οι σαουδάραβες ηγέτες δεσμεύθηκαν για αυτό», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v